woensdag, juli 24, 2024

Opvanglocatie Barbizonlaan langer open na instemming gemeenteraad

De gemeenteraad heeft ingestemd met de verlenging en uitbreiding van de opvanglocatie voor asielzoekers aan de Barbizonlaan. Hiertoe werd besloten tijdens de raadsvergadering op maandag 18 december.

Sinds april dit jaar worden dertig mensen opgevangen aan de Barbizonlaan. Het ging om een zogeheten noodopvang en zou tot eind 2023 duren. Tot aanhoudende problemen bij het COA en het blijvende tekort aan opvangplekken ontving Capelle aan den IJssel het verzoek om de opvanglocatie langer open te houden en het aantal opvangplekken te verhogen.

Het college van burgemeester en wethouders legde het voorstel voor aan de gemeenteraad. Zij zouden eind november al hierover stemmen, maar toen werd besloten de stemming te verplaatsen om eerst een bijeenkomst voor omwonenden te organiseren.

Instemming

Na in gesprek te zijn geweest met omwonenden was het merendeel van de gemeenteraad overtuigd dat er geen grote bezwaren waren. Daarom werd maandagavond ingestemd met het verzoek van het COA. Daarmee wordt het aantal asielzoekers dat wordt opgevangen, vergroot tot honderd personen. De opvanglocatie blijft geopend tot 31 december 2024. Bij een eventuele verlenging moet het COA opnieuw via de gemeente een verzoek indienen.

Wethouder Sjoerd Geissler laat zich in een reactie opgelucht uit: “Capelle neemt met de uitbreiding en verlenging verantwoordelijkheid in een actueel en dringend probleem. In heel Nederland is een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. We worden geconfronteerd met een schrijnende situatie in Ter Apel. Maar ook de onzekerheid of de huidige bewoners in de opvang Barbizonlaan kunnen blijven trekt een zware wissel op hen. Met deze verlenging kijken we naar de menselijke aspecten, voor zowel de asielzoekers als de omgeving. We nemen de zorgen van omwonenden serieus; ook de zorgen om de veiligheid en de vraag om extra aandacht hiervoor. We blijven continu in gesprek met omwonenden hierover.”

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen