woensdag, juli 24, 2024

Update | Donderdag code oranje door storm Ciarán

Donderdag trekt storm Ciarán over Nederland. Het KNMI heeft geel aangekondigd voor een groot deel van Nederland. In de kustprovincies is inmiddels zelfs code oranje aangekondigd. De ANWB verwacht eveneens drukte op de weg door de storm.

Storm Ciarán trekt vanuit het zuidwesten langs de Nederlandse kust. Voornamelijk langs de kust zal de wind het hardst zijn, maar ook verder landinwaarts moet rekening worden gehouden met harde wind.

Code oranje is kustprovincies

Het KNMI heeft voor het overgrote deel van het land code geel afgekondigd. Voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en de waddeneilanden is code oranje afgekondigd. Enkel drie provincies in het noordoosten blijven vooralsnog code groen.

Voor de provincie Zuid-Holland is code geel van 10.00 tot 22.00 uur van kracht. Tussen 13.00 en 19.00 uur is er code oranje van kracht. Bij code oranje is de kans groot op gevaarlijk en extreem weer. Er kunnen windstoten tot zo’n 110 km/u worden verwacht.

ANWB: ‘mogelijk zeer lange files’

De ANWB verwacht drukte op de weg en roept mensen op om indien mogelijk thuis te werken: “De combinatie van de storm Ciarán en de normaal gesproken drukke spitsen op donderdag zijn een ideale mix voor een dag met mogelijk zeer lange files. Als je niet in de file terecht wil komen op deze drukke dag, dan kan je, indien mogelijk, er ook voor kiezen om thuis te werken.”

Wat te doen bij stormschade

De hulpdiensten zullen op een stormachtige dag de handen vol hebben aan meldingen van stormschade. De meldkamer wordt over het algemeen overspoeld met belletjes. Daarom roepen de hulpdiensten niet voor alles het noodnummer te bellen, maar als er sprake is van gevaarlijke situaties. Is er geen sprake van spoed, zoals bij bijvoorbeeld losgeraakte dakbedekking of een loshangende tak boven een weg, bel dan het algemene nummer van de brandweer op 0900-0904. Voor een omgevallen boom in de berm (zonder dat er sprake is van gevaar) bel je de gemeente.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen