vrijdag, juli 12, 2024

Moordverdachte zocht via social media naar pistool vlak voor fatale schietpartij tijdens nieuwjaarsnacht in Capelle

De schutter die tijdens nieuwjaarsnacht in Capelle aan den IJssel de 27-jarige Jenik Brito doodschoot, zou die nacht in allerijl op zoek zijn gegaan naar het moordwapen. Dat bleek uit het politieonderzoek, werd maandag bekend gemaakt tijdens een eerste zitting in de rechtbank. Tijdens de zitting werd de hechtenis van twee verdachten behandeld.

Waar het nieuwe jaar eerder nog feestelijk werd ingeluid, eindigde het die nacht enkele uren later met een dodelijk schietincident. De Rotterdamse Jenik Brito, vader van een peuter en zelf nog slechts 27 jaar oud, wordt in zijn auto op de Rietbaan in koelen bloede doodgeschoten.

De politie start een grootschalig onderzoek, maar heeft moeite om precies te achterhalen wat er is gebeurd, omdat getuigen zwijgen. Uit de zitting in de rechtbank blijkt wel dat er íets voor is gevallen tussen de schutter, Quintiliano B., en het slachtoffer tijdens het feest. De moordverdachte is hierna naar buiten gegaan en uit berichten via social media is gebleken dat hij in allerijl zocht naar een wapen.

Pistool vlak voor schietpartij geleverd

Een pistool wordt gevonden. Op camerabeelden is te zien dat een man, de 29-jarige Jesse A. uit Rotterdam, arriveert en de verdachte iets overhandigd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) moet dit het moordwapen zijn geweest. Zo’n twintig minuten later volgt het dodelijke schietincident. Daarna stapt de schutter in bij Jardell M., waarna ze naar België rijden. Vanaf daar vlucht de verdachte verder.

Volgens het OM verblijft schutter Quintiliano B. nu op een onbekende verblijfplaats in Brazilië. Omdat hij naast een Nederlands paspoort ook een Braziliaans paspoort bezit, kan hij niet worden uitgeleverd. Wel heeft de politie de 29-jarige wapenhandelaar en de bevriende chauffeur aangehouden. Zij stonden deze week voor de rechter.

Eén verdachte langer vast

De wapenhandelaar lijkt de verdachte niet te kennen. Hij bleek wel vaker ‘op verzoek’ wapens te kunnen leveren, aldus het OM. Hij blijft voorlopig vastzitten tijdens het verdere verloop van de zaak. Jardell M., de 26-jarige Rotterdammer die als chauffeur diende, mag wel in vrijheid het proces afwachten. Hij heeft ook spijt betuigd voor het vervoeren van de schutter: ‘Als ik het weer kon doen, had ik het niet gedaan.’

De zaak gaat op een later moment verder. Dan zal deze ook inhoudelijk worden behandeld.

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen