vrijdag, juli 12, 2024

Lime-deelfietsen duiken op in Capelle, gemeente niet op de hoogte

Fietsen met de kleuren groen, wit en zwart: het zijn deelfietsen van het bedrijf Lime die steeds meer in Capelle aan den IJssel zijn te zien en gebruiken. Dat mag volgens de lokale regels, maar de gemeente was daar niet van op de hoogte. Daardoor zijn er ook geen afspraken gemaakt om overlast te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van deze nieuwssite en Capelle Nieuws. 

De afgelopen weken zijn er in de gemeente op meerdere plekken deelfietsen te zien van Lime, dat is onderdeel van Uber. Via de app van het bedrijf kan je een fiets huren. Zodra je van de fiets af wil, kan je die in een beschikbaar gebied parkeren. In de app van Lime is te zien dat Capelle aan den IJssel zo’n beschikbaar gebied is, alleen bij de grens met Rotterdam is het niet mogelijk om deelfietsen te parkeren.

Deelfietsen van andere bedrijven, zoals GO Sharing, zijn nog amper te zien in de gemeente. Het bedrijf heeft in de app wel twee gebieden in Capelle open gezet waar deelfietsen kunnen worden gestald.

Tekst gaat verder onder de foto.

Inmiddels staan er al enkele deelfietsen van Lime in Capelle. Dat is te zien in de app van het bedrijf.
Deelfietsen mogen volgens APV

In een reactie laat een woordvoerder van de gemeente weten dat het wel is toegestaan om deelfietsen te gebruiken in Capelle aan den IJssel. “Deelfietsen zijn volgens de APV niet verboden en vallen onder de categorie fiets. Alleen als ze overlast geven, kunnen handhavers actie nemen.”


Wat is APV?

De afkorting APV staat voor ‘Algemene Plaatselijke Verordening’. Daarin staan specifieke regels die alleen gelden in de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de toegestane openingstijden van winkels en horeca, de regels rond vuurwerk – zoals een verbod en rondslingerende winkelwagens. Maar ook het gebruik van deelvervoer.


Wel zegt de woordvoerder dat de gemeente er niet van op de hoogte was dat Lime het in de app mogelijk maakt om deelfietsen in Capelle te stallen. Pas nadat deze nieuwssite de gemeente om een reactie vroeg, werd het bij hen bekend. “Lime heeft ons niet benaderd over het feit dat zij gebruikers in hun dienst/app de mogelijkheid hebben gegeven deelfietsen te stallen in Capelle.”

Daar baalt de gemeente wel van, zegt hij. “We vinden het een goede ontwikkeling, maar er zijn geen afspraken gemaakt over het voorkomen van verrommeling”, aldus de woordvoerder. “We zullen daarom in contact gaan met genoemde aanbieders van deelfietsen.” Ook zegt hij dat de deelfietsen door de handhaving kunnen worden weggehaald als ze in de weg staan.

We hebben Lime om een reactie gevraagd, zij hebben tot zaterdagmiddag niet gereageerd.

Proef

De woordvoerder van de gemeente zegt ook dat Capelle dit jaar meer wil gaan testen met deelfietsen. “We bereiden momenteel een deelfiets-pilot voor op bedrijventerrein Hoofdweggebied. Die proef kan ons meer vertellen over de behoefte aan deelfietsen in Capelle. We kijken ook naar meer mogelijkheden voor de deelfiets in MRDH verband.”

Meer kon hij over de test nog niet zeggen.

Geen deelscooters

Het is opvallend dat er in de gemeente wel deelfietsen mogen worden geparkeerd. In begin 2023 besloot de gemeente namelijk om te stoppen met een proef met deelscooters. Daaraan deden drie aanbieders mee. Het ging om de bedrijven Check, Felyx en GO Sharing. Sinds het stoppen van die proef mogen dan ook geen deelscooters meer in Capelle worden geparkeerd. In de lokale APV staat ook aangegeven dat dit niet mag.

Dat gebeurde toch, bleek uit onderzoek van deze nieuwssite. GO Sharing laat het namelijk nog steeds toe om op twee plekken in Capelle aan den IJssel deelscooters te stallen. De gemeente wil het bedrijf daar ook op gaan aanspreken. Zover bekend houden Check en Felyx zich wel aan de afgesproken regels.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen