vrijdag, juli 12, 2024

Deelscooters GO Sharing kunnen worden geparkeerd in Capelle, ondanks dat het niet mag

Ze mogen niet in Capelle aan den IJssel staan, maar het gebeurt toch. Deelscooters van GO Sharing kunnen op twee plekken gewoon geparkeerd worden. Maar ook buiten de toegestane gebieden is het mogelijk om de vervoersmiddelen tijdelijk te stallen. De gemeente wil het bedrijf gaan aanspreken.

In 2022 besloot de gemeente Capelle aan den IJssel een proef te starten met het toestaan van deelscooters. Aan die proef deden de bedrijven Check, GO Sharing en Felyx mee. Die laatste twee besloten er al mee te stoppen voor de proef was afgelopen. GO gaf aan zijn tijd te willen investeren in steden waar het meeste van hun deelvervoer gebruik werd gemaakt.

Nadat twee van de drie aanbieders besloten met de proef te stoppen, besloot de gemeente de stekker uit de proef te trekken. Sindsdien is het volgens de lokale APV niet meer toegestaan om in Capelle deelscooters te stallen.


Wat is APV?

De afkorting APV staat voor ‘Algemene Plaatselijke Verordening’. Daarin staan specifieke regels die alleen gelden in de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de toegestane openingstijden van winkels en horeca, de regels rond vuurwerk – zoals een verbod en rondslingerende winkelwagens. Maar ook het gebruik van deelvervoer.


GO houdt zich niet aan regels

Ondanks dat het dus niet mag, gebeurt het toch. Voornamelijk bij scooters van het bedrijf GO Sharing. Dat blijkt uit onderzoek van deze nieuwssite in samenwerking met Capelle Nieuws. Het bedrijf keurt het namelijk goed om in Capelle-Schollevaar aan de Hoofdweg om scooters te stallen in een klein gebied. Daar is namelijk in de app van het bedrijf een ‘groene zone’ te zien.

Dat geldt ook voor een gebied bij metrostation Capelsebrug. Dat station valt onder de gemeente Rotterdam, maar GO Sharing keurt het goed om in het Capelse deel zijn deelscooters te stallen. Ook daar gaat het om een klein gebied.

Tekst gaat verder onder de foto.

Daarnaast kunnen gebruikers van de vervoersmiddelen deze ook parkeren op plekken die geen groene zone zijn. Zo worden er regelmatig scooters van GO op plekken in Capelle en omliggende dorpen aangetroffen, terwijl het bedrijf dat ook niet goedkeurt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Reacties

We hebben het Nederlandse bedrijf om een reactie gevraagd. Zij hebben vrijdagmiddag nog niet op onze vragen gereageerd. Onduidelijk is daardoor ook of dat het bedrijf zich bewust ervan is dat zij het goedkeuren om in Capelle aan den IJssel deelscooters te stallen.

De gemeente Capelle aan den IJssel heeft wel gereageerd op vragen van deze nieuwssite. “Voor deelscooters zijn geen parkeergebieden opengesteld in Capelle aan den IJssel”, zegt een woordvoerder. “Dat is met aanbieders van deelscooters afgesproken. We monitoren die gemaakte afspraken met deelscooter aanbieders.”

Felyx en Check lijken zich wel aan de gemaakte afspraken te houden.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen