vrijdag, juli 12, 2024

Capellenaar Cees Dortland (72) gaat voor zijn 23e Nijmeegse 4Daagse

Hij begon ermee in 1983 toen hij 33 jaar oud was. Capellenaar Cees Dortland, inmiddels 72 jaar oud, is bezig met de voorbereiding van de Nijmeegse 4Daagse. Op 16 juli start Cees voor de 23e keer en als het allemaal goed blijft gaan, gaat hij nog wel een aantal jaren door. Hij doet de 4Daagse al 13 keer voor Stichting ALS.

Destijds in 1983 voetbalde Cees nog en was met andere dingen bezig tot een kennis hem enthousiast maakte om die vierdaagse eens te proberen. Het greep Cees meteen aan. “Ze zeggen dat als je het één keer gedaan hebt, je het nooit meer doet, of je blijft het doen.” De eerste jaren was het de 50 kilometer en nu al een tijd 30 kilometer per dag. Daarvoor is hij een groot deel van het jaar in voorbereiding. Dan loopt hij vanaf zijn woning aan het Valeriusrondeel in Capelle die 30 kilometer waarvoor hij verschillende routes heeft. Bijvoorbeeld over de Van Brienenoordbrug naar De Kuip, dan via de bruggen naar het centrum van Rotterdam en door Kralingen terug naar Capelle.

Wat is de ideale wandeldag tijdens die Nijmeegse 4Daagse straks? “Ideaal is zo rond de 16 graden, dan kun je een shirtje met korte mouwen dragen, je raakt niet zo bezweet en het is niet benauwd. Dat zijn de elementen die voor mij meetellen.” Het meest belangrijke dat Cees inpakt als hij naar Nijmegen gaat zijn goede schoenen waar hij al langer op loopt, goede maar niet dikke sokken – “ik heb vrijwel nooit last van blaren.”

De reden dat Cees Dortland voor Stichting ALS loopt heeft een emotionele reden. “Een vriend is eraan overleden en dat hebben we van dichtbij meegemaakt, dat gun je niemand. Hij is overleden tien maanden nadat hij de diagnose kreeg. “Elke dodelijke ziekte is ernstig maar dit was verschrikkelijk. In twee maanden tijd zag je hem aftakelen van gewoon lopen naar een rolstoel. Dat heeft me zo aangegrepen dat ik toen voor ALS ben gaan lopen.

Cees haalt geld op voor ALS. Men kan doneren op de website van De Vierdaagse Sponsorloop en zoek naar Cees Dortland.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen