woensdag, juli 24, 2024

Het weer blijft reparatie Algerabrug onmogelijk maken, maar ‘brug is veilig om overheen te rijden’

De werkzaamheden aan de Algerabrug zijn nu inmiddels al meerdere keren uitgesteld, want het weer blijft roet in het eten gooien. Maar de weg is wel veilig, zegt Rijkswaterstaat. De gaten zijn namelijk tijdelijk opgevuld, toch blijven de werkzaamheden noodzakelijk. “Het telkens vullen van gaten is een tijdelijke maatregel en bovendien slijt dit weer snel. Er moet een permanente oplossing komen.”

Oktober, mei, juni en nu inmiddels juli. Het zijn de maanden waarin de werkzaamheden aan de Algerabrug gepland stonden. Die zijn hard nodig, want er zitten gaten in het wegdek van de veel gebruikte brug. Volgens Rijkswaterstaat is wel al ‘meerdere jaren bekend’ dat het asfalt vervangen moet worden. In 2023 werd toen besloten om het wegdek te gaan vervangen.

Rijkswaterstaat zegt nu de werkzaamheden te willen gaan uitvoeren in de nachten van 15, 16 en 17 juli. Ook omdat dan de weersomstandigheden niet mee kunnen zitten zijn er reservedata: die zijn een week later op 22, 23 en 24 juli.

Te hoge luchtvochtigheid

Te vochtig weer is keer op keer de boosdoener en zorgt ervoor dat het vervangen van het asfalt niet door kan gaan. “Het asfalt-epoxymengsel dat toegepast wordt, kan echter alleen goed uitharden bij een lage luchtvochtigheid”, legt Frank van der Zwan, woordvoerder van Rijkswaterstaat, uit. “Is de luchtvochtigheid te hoog dan blijft het zacht en kan er niet overheen gereden worden, waardoor de brug afgesloten zou moeten blijven. Dat is uiteraard niet wenselijk.”

Volgens de woordvoerder komt het niet vaak voor dat dit soort werkzaamheden zo vaak moeten worden uitgesteld. “Helaas hebben we te maken met meer regenval dan gebruikelijk in het voorjaar. Op de weersomstandigheden hebben ook wij helaas geen invloed.”

Dat het meer regent dan normaal, blijkt ook uit metingen van het KNMI. “April en mei waren recordnat en niet eerder waren 12 maanden aaneen zo nat als de afgelopen 12 maanden”, schreef het weerinstituut begin juni.

Brug is veilig

Ondanks dat de werkzaamheden niet kunnen worden uitgevoerd, is volgens Van der Zwan het wel veilig om over de brug te rijden. “Aan het begin van het jaar heeft Rijkswaterstaat de gaten in het wegdek opgevuld als tijdelijke maatregel totdat het gehele wegdek van de vaste brug van een nieuwe laag voorzien wordt.” Daarnaast wordt ook de staat van het wegdek in de gaten gehouden, zegt hij. “Zo nodig wordt er extra geveegd om steenslag voor het verkeer te voorkomen.”

De werkzaamheden blijven wel noodzakelijk zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. “We gaan echt voor een goede, permanente oplossing zodat deze belangrijke verbinding beschikbaar blijft voor de regio.”

Reactie gemeenten

Zowel de gemeente Capelle aan den IJssel, als de gemeente Krimpen aan den IJssel heeft begrip voor het uitstellen van de werkzaamheden. “Het uitstel was overmacht vanwege slechte weeromstandigheden” reageert een woordvoerder van de gemeente Krimpen. “Daar hebben wij uiteraard begrip voor, maar dat neemt de noodzaak van het herstel niet weg.”

Een woordvoerder van de gemeente Capelle noemt het het uitstellen van de reparatie wel ‘vervelend voor iedereen’.

Bron: Rijkswaterstaat

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen