woensdag, juli 24, 2024

Nieuwe kinderburgemeester van Zuidplas beëdigd

Julie van Nieuwenhuijzen is officieel beëdigd als kinderburgemeester voor het schooljaar 2024-2025. De installatie gebeurde dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Nu het schooljaar voorbij is, betekent dit dat de gemeente een nieuwe kinderraad en kinderburgemeester krijgt. Ieder jaar mag iedere basisschool in Zuidplas een kandidaat voor de kinderraad aandragen. De kandidaten mogen dan ook aangeven of zij interesse hebben in de positie van kinderburgemeester.

Ten overstaan van een benoemingscommissie mochten de kandidaten een presentatie geven met als onderwerp: ‘Als ik kinderburgemeester van Zuidplas ben, dan…’. Uit in totaal elf presentaties scoorde Julie van Nieuwenhuijzen van de Gideonschool dit jaar het hoogst.

Tijdens de raadsvergadering werd uitgebreid afscheid genomen van de oude kindergemeenteraad én Julie’s voorganger: Saar Hoogendoorn. Zij maakte een fotoboek met beelden van haar jaar. Zo sprak ze ook tijdens haar afscheid: “Wat heb ik veel dingen meegemaakt en onvergetelijke herinneringen gemaakt.”

Heel Zuidplas bakt

Julie van Nieuwenhuijzen nam daarna het woord en gaf opnieuw de presentatie waarmee zij werd gekozen. Julie heeft namelijk het idee om heel Zuidplas te laten bakken. Het is niet alleen leuk, maar de baksel kunnen worden verkocht om geld in te zamelen voor de voedselbank in Zuidplas. Een idee wat ook door de gemeenteraad wordt omarmd.

Artikel gaat verder onder foto
De gemeenteraad luistert aandachtig naar het idee van kinderburgemeester Julie

Na de presentatie ten overstaan van de gemeenteraad volgde de plechtigheid, waarbij Julie de ambtsketting kreeg overgedragen van haar voorganger. Vanaf heden is ze een jaar lang kinderburgemeester van Zuidplas.

Na alle felicitaties zegt ze tegen CKZ Vandaag in een eerste reactie het ‘heel leuk’ te vinden dat ze is gekozen en benieuwd is naar alles wat komt. Daarnaast gaf ze toe dat het ook een beetje spannend was. “Er zijn toch wel veel mensen die zitten te kijken.”

Op de vraag hoe ze op het bakidee kwam voor het goede doel, vertelt ze: “Ik zat erover na te denken. Ik wilde iets doen met een goed doel én iets met bakken. Toen kwam ik op het goede doel van de voedselbank. Toen kwam dit idee eruit.” Dit idee en andere ideeën van de kinderraad zullen komend jaar verder worden uitgedacht en worden uitgevoerd.

Moeilijke keuze

Wethouder Frans Klovert vertelt als lid van de benoemingscommissie aan CKZ Vandaag dat het geen gemakkelijke keuze was om een nieuwe kinderburgemeester te kiezen: “Het is ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast alle kinderen zijn die kinderburgemeester willen worden. Hun ideeën en presentaties zijn allemaal heel anders, dus dat is een moeilijke keuze!”

“Gelukkig doe ik dat niet alleen”, vervolgt de wethouder. “Alle kinderen van de oude kindergemeenteraad en de begeleiders vanuit de gemeente en Stichting ZO! geven een top drie door. Daaruit volgt dan een einduitslag. En met succes, want we hebben tot nu toe heel leuke kinderburgemeesters gehad. Ik kijk ook uit naar komend jaar met Julie en de andere leden van de kindergemeenteraad.”


Over de kinderraad

Ieder jaar wordt een nieuwe kinderraad en kinderburgemeester gekozen. Zij denken en praten mee over onderwerpen die de jongste inwoners van Zuidplas aangaan, maar bedenken ook hun eigen plannen om uit te laten voeren. Daarnaast is de kinderburgemeester en/of kinderraad aanwezig bij verschillende officiële evenementen, zoals bijvoorbeeld Koningsdag of de Sinterklaasintocht.

De nieuwe kinderraad van Zuidplas van het jaar 2024-2025

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen