woensdag, juli 24, 2024

Capelse leerlingen doen verkeersexamen: “belangrijk dat kinderen verkeersregels kennen”

Leerlingen van in totaal dertien Capelse basisscholen doen deze week mee aan het verkeersexamen. Maandagochtend gaf wethouder Rik van Woudenberg het startsein.

Eerder behaalden ze al het theoretische examen, maar nu is het tijd om de kennis op straat in te zetten. Verdeeld over drie examendagen doen 444 leerlingen van de basisscholen mee aan het praktische verkeersexamen.

Het gaat om kinderen uit groep 7 en 8. Zij fietsen een route door de buurt om te laten zien dat ze de verkeersregels goed kennen. Als ze dit succesvol doen, ontvangen ze hiervoor een diploma.

Wethouder Rik van Woudenberg gaf maandagochtend het startsein voor de eerste groep leerlingen. Hij vertelt over het belang van het examen: “Het drukke verkeer in de stad brengt veel gevaren met zich mee. Het is daarom belangrijk dat kinderen de verkeersregels goed kennen. Veel van deze kinderen gaan volgend jaar naar de middelbare school. Ze komen dan nieuwe situaties in het verkeer tegen. Dit examen bereidt de leerlingen daar op voor.”

Wisselbeker

Voor het eerst kan de groep met de minste fouten ook een beker winnen. De wisselbeker mag dan een jaar lang bij de winnaars in het klaslokaal staan, maar ook krijgen de leerlingen een dagje uit. De bestemming hiervan is nog een verrassing.

Wethouder Van Woudenberg hoopt dat de kinderen extra hun best doen voor de prijs: “De wisselbeker en het dagje uit zijn een goede motivatie voor de kinderen om zich extra goed te verdiepen in de verkeersregels. En hopelijk doen er volgend jaar nog meer scholen mee aan het examen.”

Over het verkeersexamen

Het praktijkexamen wordt afgenomen door Verkeersexamenbureau Nederland, dat het in opdracht van de gemeente uitvoert. Eerder dit jaar hebben alle leerlingen al een schriftelijk examen gedaan. Tijdens het praktijkexamen fietsen de kinderen in een oranje hesje een route, die door hun woon- en schoolgebied gaat. Onderweg worden de deelnemers beoordeeld door vrijwilligers. Zij kijken of de kinderen de verkeersregels goed kennen. Na afloop krijgen de leerlingen die slagen een diploma. Kinderen die te veel fouten maken, mogen nog een keer meedoen aan het verkeersexamen.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen