woensdag, juli 24, 2024

Nieuwe burgemeester moet betrokken, zichtbaar en gezaghebbend zijn

De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heeft de profielschets voor een nieuwe burgemeester vastgesteld. Dit gebeurde tijdens een extra gemeenteraadsvergadering op donderdag 21 maart. 

In december vorig jaar kondigde burgemeester Peter Oskam zijn vertrek aan, omdat hij was voorgedragen voor de functie van Griffier in de Tweede Kamer. Sinds 19 december is Cor Lamers gestart als waarnemend burgemeester en werd een vertrouwenscommissie ingesteld om de zoektocht naar een opvolger te starten.

Gewenste eigenschappen

Door middel van een enquête werden inwoners, maar ook maatschappelijke organisaties en ambtenaren gevraagd welke eigenschappen belangrijk zijn voor een volgende burgemeester. Bijna 1.200 Capellenaren hebben een vragenlijst ingevuld en ideeën aangeleverd. De resultaten werden donderdag 21 maart in een extra raadsvergadering besproken. Tijdens de bijeenkomst werd een profielschets opgesteld.

Betrokken, empathisch en actie ondernemen als dat nodig is

Voorzitter van de vertrouwenscommissie Arwin van Buuren: “We zijn op zoek naar een burgemeester die betrokken, verbindend en gezaghebbend is. In vrijwel alle gesprekken met onze inwoners kwam nadrukkelijk naar voren dat Capelle aan den IJssel een burgemeester wil die mensen en groepen bij elkaar brengt. De Capellenaren zetten het thema veiligheid hoog op hun wensenlijstje en willen een nieuwe burgemeester die zich daar stevig voor inzet.”

“Capellenaren en maatschappelijke organisaties hebben ons nadrukkelijk gemeld dat een nieuwe burgemeester betrokken en empathisch moet zijn, een mensenmens, die goed kan luisteren. Die ook zichtbaar is in de gemeente en zich inzet voor Capelle en zorgt dat er actie wordt ondernomen als dat nodig is. Verder vragen we van de nieuwe burgemeester het gemeentebestuur te versterken en te helpen bij het aanpakken van de grote opgaven waar we mee te maken hebben. Ook moet de nieuwe burgemeester gezag uitstralen en doortastend zijn”, aldus Van Buuren.

Vacature: burgemeester gezocht

Nu de profielschets is gemaakt, kan ook de vacature worden geopend voor het burgemeesterschap. Dit gebeurt formeel met de publicatie in de Staatscourant op 27 maart. Vervolgens kan iedereen tot 17 april solliciteren.

In juni worden er gesprekken gevoerd met de kandidaten. Daarna geeft de vertrouwenscommissie in een uitgebreid advies aan de gemeenteraad aan welke twee kandidaten zij de voorkeur geven voor een benoeming. De gemeenteraad bespreekt in een besloten raadsvergadering het advies met de vertrouwenscommissie. Tot slot komen zij met de voordracht van hun beoogde kandidaat. Enkel de naam van deze kandidaat wordt bekendgemaakt.

Na de voordracht volgen nog enkele procedures en zal uiteindelijk Koning Willem-Alexander via koninklijk besluit de aanstelling formeel maken. De nieuwe burgemeester van Capelle aan den IJssel start na de beëdiging naar verwachting eind september 2024.


Capellenaren en kandidaten die meer willen weten over de functie kunnen dat vinden op:www.capelleaandenijssel.nl/vacature-burgemeester.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen