woensdag, juli 24, 2024

Zes jaar gevangenisstraf voor doodrijden Capels koppel tijdens Wereldhavendagen

De rechtbank heeft zes jaar gevangenisstraf, TBS en een rijontzegging van tien jaar opgelegd aan Mark G. vanwege het fatale ongeval op de Maasboulevard in Rotterdam. Daarbij kwamen twee Capellenaren om het leven.

Nog maar kort hadden de twee Capellenaren van 79 en 74 jaar oud de liefde bij elkaar gevonden. Samen waren ze 3 september van afgelopen jaar onderweg naar de Wereldhavendagen toen ze tijdens het oversteken van de Maasboulevard werden aangereden.

Het Capelse koppel werd geschept door een busje, bestuurd door Mark G. (38). Hij verkeerde zwaar onder invloed van drugs en alcohol, en reed als een wilde door de stad. Ook op het noodlottige moment van de aanrijding negeerde hij een rood verkeerslicht en reed minstens twee keer de toegestane snelheid. De twee slachtoffers hadden geen schijn van kans en waren op slag dood.

In plaats van zich te bekommeren om de twee aangereden voetgangers, sloeg Mark op de vlucht. De volgende dag probeerde hij een valse aangifte te doen van diefstal van zijn bus en – ondanks dat hij aanvankelijk ontkende – bekende hij uiteindelijk de bestuurder te zijn.

Doodslag

De manier van hoe Mark die avond door de stad reed, rekent de rechtbank hem sterk aan: “Vanwege zijn roekeloze rijgedrag voorafgaand aan het dodelijke ongeluk gaat de rechtbank ervan uit dat hij het risico op de koop toe heeft genomen dat hij kwetsbare verkeersdeelnemers in levensgevaar bracht. De man wordt daarom veroordeeld voor doodslag. Daarnaast wordt de man veroordeeld voor het verlaten van de plaats van het ongeval en gevaarlijk rijgedrag.”

“De man heeft de nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht”, zo benoemd de rechtbank tevens. “Dat bleek ook uit de indringende slachtofferverklaringen waarin werd verwoord hoe het onverwachte verlies van (groot)ouders voor veel boosheid, verdriet en gemis heeft gezorgd.”

Uit onderzoek is gebleken dat Mark G. persoonlijkheidsstoornissen heeft en kampt met zware verslavingsproblemen. Hierdoor zou er gevaar op herhaling zijn, waardoor het Openbaar Ministerie (OM) naast een gevangenisstraf ook TBS eiste. De rechter gaat hier in mee.

Uitspraak

Mark G. moet zes jaar de gevangenis in. Dit is vanwege de vastgestelde stoornissen lager dan de acht jaar celstraf die het OM eerder eiste. De rechter legt dus ook TBS met dwangverpleging op. Ook krijgt Mark G. ook een rijverbod opgelegd voor een periode van tien jaar. Dit is de maximale duur van een rijverbod. Dit gaat in na het uitzitten van de gevangenisstraf.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen