vrijdag, juli 12, 2024

Celstraf en TBS geëist tegen man die Capels stel doodreed op Maasboulevard in Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag acht jaar celstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen de 37-jarige Mark G.. Hij wordt ervan verdacht de 79-jarige Jaap en zijn 74-jarige vriendin uit Capelle aan den IJssel te hebben doodgereden tijdens de Wereldhavendagen in 2023.

Het Capelse stel was op de bewuste 3 september in Rotterdam om de Wereldhavendagen te bezoeken en de twee wilden de Maasboulevard oversteken. Met groen licht staken zij nietsvermoedend het zebrapad over als een bestelbus met zeer hoge snelheid aan komt rijden en ze aanrijdt.

De twee Capellenaren komen ter plekke te overlijden. De zwaarbeschadigde bestelbus stopt even verderop, waarna de bestuurder er te voet vandoor gaat. De man meldt zich een dag later op het politiebureau met het verhaal dat zijn busje is gestolen en aangifte wil doen. De man wordt direct aangehouden en bekent later de bestuurder te zijn geweest. Dit zou ook worden ondersteund door afgeluisterde gesprekken, zo laat het OM weten.

‘Halsbrekend en levensgevaarlijk’

Na het ongeval is een groot onderzoek gestart. Uit getuigenverklaringen en camerabeelden is gebleken dat Mark na een woordenwisseling met zijn moeder boos in de auto stapt, terwijl hij onder invloed verkeerde. Zo had hij minstens vijftien blikjes bier op en had hij geblowd, zo bleek al uit de eerdere zitting.

Artikel gaat verder onder foto
Begin december voerde de politie aanvullend onderzoek uit met een reconstructie op de Maasboulevard

“Op verschillende plekken in Rotterdam haalt de verdachte halsbrekende en levensgevaarlijke toeren uit”, aldus het OM. Zo zou Mark G. op hoge snelheid voertuigen links en rechts inhalen over de doorgetrokken streep en negeert hij meermaals rode verkeerslichten. Uit onderzoek zou zijn vastgesteld dat Mark op het moment van de aanrijding 100 kilometer per uur rijdt, waar 50 is toegestaan.

Celstraf en TBS

Volgens de officier van justitie is naast de gevangenisstraf van acht jaar ook een TBS-behandeling noodzakelijk. “Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum komt naar voren dat de verdachte een persoonlijkheidsstoornis met antisociale trekken heeft en zwaar verslaafd is aan alcohol en drugs. De kans dat verdachte zonder behandeling opnieuw dergelijke feiten begaat is om die reden extreem hoog”, aldus het Openbaar Ministerie.

“De straf zal uiteindelijk voor de nabestaanden niets oplossen, maar het is wel belangrijk dat de samenleving wordt beschermd tegen afschuwelijke gebeurtenissen als die van 3 september”, aldus de officier van justitie tijdens de zitting. Na het uitzitten van de straf wil het OM ook dat de man een rijverbod krijgt opgelegd voor de duur van tien jaar.

Het is nog niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet in de zaak.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen