vrijdag, juli 12, 2024

Waarschuwing voor nepberichtjes bezorgdiensten

In aanloop naar de feestdagen waarschuwt de overheid voor berichten van oplichters die zich voordoen als bezorgdiensten. Een groot aantal Nederlanders ontvangt weleens zo’n nepbericht. Zeker nu veel mensen online inkopen doen voor de kerstdagen, is het goed om extra alert te zijn voor deze vorm van oplichting.

Rond de feestdagen bestellen miljoenen Nederlanders spullen op het internet. Pakketbezorgers draaien overuren en veel mensen wachten op een bericht over hun pakketje. Online oplichters maken hier misbruik van en sturen nepberichten rond uit naam van internetbedrijven of bezorgdiensten. Uit onderzoek blijkt dat drie op de vijf Nederlanders weleens zo’n bericht heeft ontvangen.

In de berichten staat vaak iets over een pakketje dat bezorgd zou moeten worden, maar dat er problemen zijn of dat je bijvoorbeeld geselecteerd bent voor een prijs. Er staan links of afbeeldingen in het bericht waar je op kan klikken, maar dit leidt vaak tot een virus, malware of spyware, en bijkomende financiële gevolgen. Je kunt deze berichten krijgen via de e-mail, maar ook via bijvoorbeeld een SMS’je op de telefoon.

Drie op de tien Nederlanders klikken weleens op zo’n link omdat ze op dat moment een pakket verwachten. “Ook al verwacht je een bericht van een bedrijf of overheidsinstantie, het is belangrijk om alert te blijven en de afzender te controleren voordat je op een link in zo’n bericht klikt”, zegt Frederiek Burlage, Cybercrime Specialist van de Politie.

Krijg je dus een bericht? Wees alert. Zijn er signalen dat er iets niet aan het bericht klopt, zoals het mailadres van de afzender, spelfouten, een gekke opmaak? Klik dan vooral nergens op en sluit het mailtje.

Meer tips

De overheid voert campagne om mensen bewust te maken van online oplichting. Meer weten over het onderwerp of tips om nepberichten te herkennen? Ga dan naar veiliginternetten.nl/campagnes/laat-je-niet-interneppen.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen