vrijdag, juli 12, 2024

Capelse leerlingen maken ‘powerbanken’ van hergebruikte zonnepanelen

Met de herinrichting van het Stadsplein krijgt het Capelse Energieloket een nieuwe locatie. De 52 zonnepanelen van het Energieloket krijgen eveneens een nieuw leven. Een deel ervan zijn door Capelse leerlingen hergebruikt voor het maken van een nieuw product.

Nadat duidelijk werd dat het Energieloket moest verhuizen, ging de gemeente op zoek naar een manier om de zonnepanelen een tweede leven te geven. Daarbij betrokken ze leerlingen in de gemeente. Leerlingen van het Comenius Beroepsonderwijs Capelle en EYE College hebben daarom een speciaal verzorgde les gekregen, waarin ze enthousiast werden gemaakt van techniek op het gebied van duurzaamheid.

Powerbank

De leerlingen gingen zelf aan de slag om picknicktafels van zonnepanelen te maken: een powerbank. Deze tafels worden buiten neergezet en wekken stroom op, waar mensen hun telefoon mee kunnen opladen. Ze maakten powerbanken voor hun eigen schoolplein, maar ook op vijf locaties in de gemeente worden de tafels geplaatst: in Fascinatio, bij de Watervallei in het Schollebos, voor het Capelse Energieloket, naast Restaurant De Beren én bij de onlangs gerealiseerde nieuwe JongerenOntmoetingsPlek (JOP) in Capelle-West.

Wethouder Sjoerd Geissler over deze laatste locatie: “Bij een JOP ontmoeten jongeren elkaar en hoe handig is het om dan even je telefoon op te laden! Natuurlijk mag iedereen de powerbank gebruiken: het is een fietsknooppunt waar dagelijks veel mensen langs komen. Onze Capelse Jongerenraad stelde voor om bij alle JOP’s een powerbank te zetten. Een uitstekend idee! De powerbank van JOP Capelle-West gaat om de paar maanden ‘op reis’ langs de andere JOP’s, totdat er voldoende powerbanks zijn gefabriceerd voor alle JOP’s.”

Artikel gaat verder onder foto
Wethouder Geissler is blij met het hergebruik van de zonnepanelen (Fotografie: Frank de Roo)
Overige zonnepanelen krijgen ook tweede leven

Naast de zonnepanelen die voor de pokerbanken zijn gebruikt, zijn er nog 39 zonnepanelen over. Nadat de panelen zijn nagekeken, worden deze opnieuw gebruikt op het dak van de gymzaal aan de Gong.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen