dinsdag, juni 18, 2024

Nationaal Hitteplan in werking: met deze tips kom jij de warme dagen door

- Advertisement -

Vanaf vandaag is het Nationaal Hitteplan in werking getreden. Met de tropische temperaturen is het van belang om goed voorbereid te zijn en ook naar kwetsbare mensen (en dieren) uit te kijken.

Het RIVM heeft in samenspraak met het KNMI het Hitteplan ingesteld. Het is bedoeld om mensen te attenderen op aanhoudende hitte. Daarbij worden de gebruikelijke tips gegeven als voldoende (water) drinken, de woning koel houden en lichamelijke inspanning in de middag te beperken.

Ook wordt mensen gevraagd uit te kijken naar elkaar. De hitte kan een gezondheidsrisico vormen voor mensen met een hogere leeftijd of chronische ziekte. Let op signalen van oververhitting, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en uitdroging. Houd jezelf en anderen koel en gehydrateerd. Kijk voor symptomen van oververhitting, hitte-uitputting en een hitteberoerte, en wat te doen, op deze pagina van het RIVM.

Hitteprotocol op de weg

Ook Rijkswaterstaat hanteert vanaf vandaag een hitteprotocol. Bij elk pechgeval of ongeval wordt direct een berger aangestuurd, zodat mensen niet onnodig lang op het warme asfalt hoeven te blijven en brengen indien nodig mensen gelijk naar een veilige locatie met voorzieningen. Ook geeft Rijkswaterstaat als tip om voldoende water en een paraplu voor tegen de zon mee te nemen.

Dieren

Hoewel het onnodig lijkt, blijft het belangrijk te benadrukken om uit te kijken naar dieren. Het gebeurt nog altijd vaak genoeg dat huisdieren te lijden hebben onder de hitte. Zorg dat dieren voldoende (koel) drinkwater hebben, de mogelijkheid hebben om schaduw op te zoeken, en stel beweging uit tot koelere momenten.

Wat veel mensen ook vergeten, is dat de straat snel opwarmt. Bij 25 graden kan asfalt al opwarmen tot vijftig graden. Als je dan jouw viervoeter uitlaat, kan deze zijn/haar pootjes verbranden. En wat ook niet vaak genoeg gezegd kan worden: laat geen huisdieren achter in de auto.

Zie je een dier met hitteverschijnselen, zoals kwijlen, hijgen, apathisch, slap en/of bewusteloos? Breng het dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken. Bij ernstige situaties mag 112 gebeld worden.

Zwemmen

Wil je de verkoeling opzoeken door te zwemmen? Let dan op een aantal zaken. Langs de kustgebieden is het afgelopen weekend al dusdanig druk geweest dat gemeenten uiteindelijk opriepen om niet meer te komen. Veel mensen stonden in de hitte in de file. Ook werd bij Den Haag de rode vlag al gehesen voor gevaarlijk zwemwater. Kijk bij aankomst op het strand welke vlaggen zijn gehesen en welk advies wordt gegeven.

Wil je op binnenwateren zwemmen? Let dan ook op de omstandigheden. Op sommige locaties is een negatief zwemadvies van kracht door bijvoorbeeld blauwalg. Dit is ziekmakend voor mensen en dieren. Via zwemwater.nl vind je de adviezen per zwemlocatie.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen