donderdag, mei 1, 2025

Leerlingen OBS West vertellen verhalen over 80 jaar bevrijding met fototentoonstelling

Kinderen die verhalen bij een fototentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog laten vertellen. Dat is wat Johan Hof, leerkracht bij OBS West in Capelle aan den IJssel, voor ogen heeft. Hij heeft het initiatief genomen om een expositie in te richten met tekst en beeldmateriaal over Capelle aan den IJssel in de Tweede Wereldoorlog. Het doel van de expositie is dat zijn leerlingen aan het einde van het project bezoekers door de expositie gaan rondleiden en verhalen gaan vertellen.

“Omdat we dit jaar 80 jaar bevrijding vieren, wilde ik graag dat de kinderen verhalen gaan vertellen over de Tweede Wereldoorlog”, legt Hof uit. “We moeten ervoor zorgen dat het levend blijft, ook voor onze kinderen. Ik heb contact gezocht met educatieve uitgeverijen en een heel belangrijke voor mij, Jakob en Lukas Lagerweij. Zij hebben vier boeken gemaakt met ingekleurde foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. We hebben toestemming gekregen om foto’s te gebruiken voor deze educatieve expositie. Daar gaan de leerlingen verhalen bij vertellen.”

De foto’s zijn gemaakt tijdens de oorlogsperiode, een tijd waarin er geen kleurenfotografie bestond. Het beeldmateriaal is met alle moderne technieken ingekleurd en ‘gepolijst’, waardoor het lijkt alsof de foto’s met hedendaagse apparatuur zijn geschoten.

Op de vraag of het leeft bij de kinderen, is Johan Hof overtuigd: “Zeker wel. We zijn bij de begraafplaats Capelle-West geweest. Daar zijn de graven van de vier soldaten die gesneuveld zijn in de meidagen van 1940. Het viel ons op wat de kinderen weten van de Tweede Wereldoorlog en ik wil ze dat laten verdiepen straks. Als we niet oppassen worden de verhalen vergeten. Ze weten dat er oorlog is. Ze weten van Oekraïne en Palestina, en zijn zich ervan bewust dat er niet overal en altijd vrede is.”

Hof vervolgt: “Ik laat bewust de kinderen de verhalen vertellen, ook bij andere lessen. Ik geef hen beeldmateriaal zoals bij geschiedenislessen en laat de leerlingen het verhaal vertellen. Het is wetenschappelijk bewezen dat het zo beter beklijft. Dus we hadden foto’s nodig en die zijn nu beschikbaar. Daar laat ik hen zich in verdiepen, met de bijbehorende teksten en een programma van School TV. Nu de foto’s in kleur zijn, maakt het nóg meer indruk op de leerlingen. Zo zijn er confronterende foto’s van de hongerwinter en ze dienen zich te realiseren hoe ernstig dit was.”

Meer beeldmateriaal te zien

Daarnaast is ook de fototentoonstelling “80 jaar bevrijding in Capelle aan den IJssel” te zien, samengesteld door Paul Weyling en beschikbaar gesteld door de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel. Deze tentoonstelling neemt bezoekers mee in de oorlogsverhalen uit de gemeente Capelle aan den IJssel.

In samenwerking met Museum Rotterdam 40-45 is er de digitale expositie met 100 Rotterdamse Oorlogsherinneringen. Bovendien wordt op een groot digibord de film “De Aanval, vijf dagen strijd om Rotterdam” vertoond.

Praktische informatie

De expositie is te zien op 5 mei van 10.00 tot 15.00 uur bij OBS West aan de Jan de Geusrede 39 in Capelle-West.


Een podcast met Johan Hof over de tentoonstelling is hier te beluisteren.

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen