maandag, september 16, 2024

Opnieuw opvang asielzoekers op schip in Sliksloothaven

Opnieuw zullen er asielzoekers worden opgevangen op een schip in de Sliksloothaven. Dit heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel bekend gemaakt. Er zullen voor de duur van twee jaar 150 mensen worden opgevangen.

Per 1 februari 2024 is de Spreidingswet in werking getreden. Gemeenten zijn daarmee verplicht om opvanglocaties te creëren of met andere gemeenten uit te ruilen. Voor Krimpen aan den IJssel gaat het om 164 opvangplekken voor asielzoekers.

“In de krant en televisie ziet u nog steeds berichten dat er veel te weinig opvangplekken voor vluchtelingen zijn”, legt burgemeester Jan Luteijn uit. “Ook wij moeten volgens de geldende (wettelijke) afspraken 164 asielzoekers opvangen. Omdat wij geen opvanglocatie aan wal hebben, kunnen wij op dit moment alleen een opvangschip voor 150 mensen aan de Sliksloothaven realiseren.”

Zelfde boot, andere groep

De ‘asielboot’ in de haven is niet nieuw. Al sinds september 2022 biedt het schip in de Sliksloothaven een opvangplek voor asielzoekers. Deze was officieel tot december 2023 in gebruik, maar bood nog plek voor asielzoekers die nog niet konden doorstromen.

De groep die zal worden opgevangen, zal wel veranderen. Eerder werden minderjarigen opgevangen op de boot, maar het COA vindt kinderen op het water ’te kwetsbaar’. Daarom zijn er vanaf het nieuwe jaar alleen gezinnen met meerderjarige kinderen, en volwassen mannen en vrouwen op het schip welkom.

Net als in eerdere jaren zal de gemeente proberen te boot tijdens de kerstperiode ergens anders aan te laten meren, zodat er in de haven ruimte is voor de binnenvaartschippers.

Bewonersbijeenkomst

De gemeente organiseert op twee momenten bewonersbijeenkomst aan boord van het schip, de Alemannia. De burgemeester en wethouder Van der Wal zullen dan het besluit toelichten en vragen van omwonenden beantwoorden. De inloopmomenten zijn op woensdag 18 september van 17.00 tot 18.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via noodopvang@krimpenaandenijssel.nl of via telefoonnummer 14 0180.

Bewoners die vragen hebben, kunnen deze eveneens stellen via hetzelfde mailadres of telefoonnummer.

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen