maandag, september 16, 2024

Celstraffen geëist tegen Capellenaar en medeverdachten voor diefstal tientallen auto’s

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen meerdere personen, die ervan worden verdacht tientallen auto’s te hebben gestolen in de Rotterdamse regio. De auto’s werden onder andere gebruikt bij liquidaties.

De recherche startte in 2019 al het onderzoek. Het viel op dat er bij een aantal zware geweldsdelicten, waaronder liquidaties, gestolen auto’s met valse kentekenplaten werden gebruikt. Deze auto’s bleken met name te zijn weggenomen in de Rotterdamse wijken Ommoord en Zevenkamp.

De rechercheurs kregen tijdens het onderzoek een steeds beter beeld van de verdachten. De politie volgde langere tijd de bewegingen van de voertuigen en trof een aantal verdachten ook bij de gestolen auto’s aan. Daarop zijn aanhoudingen gepleegd en zijn gegevensdragers in beslag genomen.

Schat aan informatie

Op de mobiele telefoons van de verdachten stond een schat aan informatie voor de politie. Er stond informatie over voorverkenningen, live updates tijdens de diefstal en locaties waar gestolen auto’s tijdelijk werden neergezet om valse kentekenplaten erop te zetten. Ook kwam naar boven dat de auto’s werden doorverkocht binnen het criminele circuit in Nederland, maar ook België en Duitsland.

Volgens het OM waren de diefstallen goed voorbereid en opereerde de bende in wisselende samenstelling. Door met een speciaal apparaat een sleutel te kopiëren, kon de groep auto’s stelen zonder deze te beschadigen. De auto werd snel gestart en ‘koud gezet’ op openbare parkeerplaatsen of parkeergarages. Daar werden vervolgens snel valse kentekens aangebracht.

Zes verdachten

Donderdag stonden zes verdachten voor de rechter. Het gaat om drie Rotterdammers van 37 en eentje van 42, een Hagenaar van 36, een Zoetermeerder van 35 en een inwoner van Capelle aan den IJssel van 28 jaar oud. De groep wordt ervan verdacht in totaal 82 auto’s te hebben gestolen. Ook worden ze verdacht van witwassen.

Uit de informatie die de recherche heeft verkregen, zou blijken dat een 42-jarige Rotterdammer de leiding had over de organisatie. De aanklager: “Hij was de spin in het web. Hij had contact met afnemers, bepaalde welke auto’s weggenomen moesten worden en regelde dat de auto’s daadwerkelijk weg werden gehaald.” Tegen deze verdachte is drie jaar en negen maanden geëist.

De andere zes verdachten hoorden straffen variërend van één jaar en negen maanden tot drie jaar en vijf maanden. De rechter doet later uitspraak in de zaak.

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen