maandag, september 16, 2024

Capels college wil ondanks hogere kosten gloednieuwe sporthal: “Het is een grote wens die leeft”

Ondanks een prijskaartje van ruim vijftien miljoen euro ziet het college van burgemeester en wethouders (B&W) graag dat er een gloednieuwe sporthal Schenkel komt. De gemeenteraad zal zich moeten buigen over dit voorstel.

De huidige sporthal Schenkel oogt verouderd en is enigszins vervallen. Het gebouw is inmiddels veertig jaar oud en nadert het einde van z’n levensduur. In 2023 maakte de gemeente bekend de hal te willen slopen en een nieuwe sporthal neer te zetten.

Afgelopen juli informeerde wethouder Harriët Westerdijk (Sport) de gemeenteraad over de nieuwe kostenberekeningen, die vele malen hoger uitvielen dan eerst werd gedacht. Een nieuwe hal zou geen acht, maar vijftien miljoen euro gaan kosten. Hierdoor moest het college opnieuw bedenken wat er met de hal moet gebeuren.

Artikel gaat verder onder foto
De sporthal oogt oud en vervallen

Het college heeft verschillende opties onderzocht, maar een nieuwe sporthal is wat hun betreft de enige reële optie. Het behouden van de huidige hal zou té kostbaar worden, doordat deze dan stevige investeringen nodig heeft. Daarnaast zou de levensduur van de hal enkel worden opgerekt en uiteindelijk toch moeten worden vervangen.

Ook een situatie zonder sporthal zou ondenkbaar zijn, aldus wethouder Westerdijk. Zonder sporthal Schenkel voldoet Capelle niet meer aan de wettelijke verplichting om genoeg sportlocaties voor bewegingsonderwijs te hebben. Ook wordt er verwezen naar de brede maatschappelijke rol van de hal: “Iedereen heeft een gevoel van verbondenheid met die hal. Sporthal Schenkel hoort bij Capelle”, aldus de wethouder.

Bovengemiddeld gebruik vraagt om uitbreiding

Uit onderzoek is ook gebleken dat sporthal Schenkel bovengemiddeld gebruikt wordt. Ook ligt in de lijn van verwachting dat het gebruik alleen maar verder zal toenemen, aldus de wethouder.

Het is voor het college de enige logische stap: om een sporthal te bouwen, waarbij het sportaanbod kan worden vergroot, maar ook ruimte wordt gegeven voor meer  (maatschappelijke én commerciële) doeleinden en functies, zoals huisvesting van bijvoorbeeld paramedische specialisten. Dit moet dan ook een impuls geven aan de buurt in het algemeen, zo laat Westerdijk weten. “Dit is een grote wens die leeft.”

Beslissing bij gemeenteraad

Hoewel het college de voorkeur uitspreekt voor een nieuwe en uitgebreide sporthal, blijven ze zich bewust van de grote kostenpost. De nieuwe hal zou in deze vorm naar verwachting 15.287.000 euro gaan kosten. Zeker met de financiële onzekerheid van komende jaren, willen zij de uiteindelijke beslissing bij de voltallige gemeenteraad leggen.

Wethouder Westerdijk heeft inmiddels de gemeenteraad geïnformeerd over de onderzochte scenario’s en de voorkeur van het college. In september zal het onderwerp verder worden toegelicht bij de gemeenteraad, waaronder over de voorgestelde financiering hiervan. In oktober zal de gemeenteraad dan een definitief besluit nemen. Het is nog onduidelijk wanneer hierna de eventuele sloop en bouw kan starten.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen