zondag, september 8, 2024

Cees uit Capelle loopt Vierdaagse: ‘Wij hebben het nooit zo zwaar als de mensen die ALS hebben’

De 72-jarige Capellenaar Cees Dortland is bezig met zijn 33e Nijmeegse Vierdaagse. Eerder sprak deze nieuwssite hem al over de voorbereidingen. Nu schrijft hij voor CKZ Vandaag elke dag een verslag van het evenement. Hoe zag ‘witte donderdag’ eruit?

Vandaag de derde dag en tevens witte donderdag in de Vierdaagse. Deze dag staat in het teken van de zeven heuvelen in Groesbeek, een hele mooie heuvelachtige omgeving. Vanochtend om 7:30 uur aan de start en om acht uur vertrokken onder het startbord. Het was gewoon weer te druk waardoor geen goede doorstroming plaats vond.

We hebben gelopen langs plaatsjes als Malden, Mook, Groesbeek en weer terug naar Nijmegen. Met 23 tot 25 graden was het wel weer warmer dan de afgelopen dagen. Het bleek een grote happening te worden met leuke muziek, vooral door de plaatselijke dorpelingen zelf georganiseerd.

Voor mij toch weer een bijzondere dag. Zelf word ik al door zoveel lopers herkent door mijn flyer die ik elk jaar weer bij mij draag. Opvallend hoe vaak mensen mij vragen: ‘Is dat niet zwaar, met zo’n flyer aan een stok lopen?’ Ik antwoord dan vaak met: ‘Wij hebben het nooit zo zwaar als de mensen die ALS hebben.’ En altijd krijg ik dan een bevestiging. Zo ontstaat vaak weer een praatje met hele onbekende mensen die vaak dan een half uur met je lopen.

Misschien is het heel raar, maar ik ben dan wel eens aan het denken: Waarom kan de hele wereld nu eens niet 4 dagen een kijkje komen nemen bij dit gekke, maar grootste wandelevenement ter wereld? Iedereen helpt elkaar en iedereen praat elkaar met en iedereen gaat voor het zelfde doel. Iedereen is één en iedereen laat elkaar in zijn waarde. Maar misschien is dat een te nobele gedachten.

Ik gaf vandaag een paar keer mijn stop en flyer af aan mensen langs de route om een paar foto’s en filmpjes te maken. Toen ik hem weer over wilde nemen, wilden zij gelijk via de QR-code een bedrag over maken. Zonder dat ik ze nog gesproken had, zomaar onbekenden. Ik houd daar echt zo’n mooi gevoel aan over. Daardoor is mijn donatiebedrag tot een nieuw record opgelopen naar inmiddels 1840 euro. Ik ben daar heel dankbaar voor. Ook de club ALS-medewerkers die de hele week zich zo inzetten voor ons, doen ook weer geweldig werk.

De organisatie heeft gisteren inmiddels besloten om vandaag alle afstanden in te korten met 10 kilometer in verband met de onverwachte hoge temperatuur van boven de 30 graden. Ik vind het een wijs besluit, maar ik ga mijn best weer doen om met al het gedoneerde geld over de streep te lopen.

Zaterdagochtend volgt het laatste verslag van Cees.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen