vrijdag, juli 12, 2024

Middeleeuws Festival “Dag van het Park” en warme weer trekt veel bezoekers naar Schollebos

Tijdens het Middeleeuws Festival “Dag van het Park” in het Schollebos kwamen bezoekers van jong en oud in groten getale samen om te genieten van het warme weer en de historische activiteiten. Naast de bezoekers die geïnteresseerd waren in de middeleeuwen, trokken ook veel kinderen naar de Watervallei in het Schollebos om te spelen en af te koelen.

De riddergevechten waren het hoogtepunt van het evenement en trokken weer veel belangstelling, waarbij de heer Van Egmond flink aan de bak moest om het publiek te vermaken. Daarnaast konden bezoekers zien welke spelletjes kinderen in de middeleeuwen speelden, hun eigen zwaarden laten maken, genieten van 15e-eeuws eten (met een moderne twist dankzij meloenen), en luisteren naar live oude muziek.

Verhaallijn

Dit jaar stond het Middeleeuws Festival in het teken van het jaar 1489. De verhaallijn draaide om Jonker Frans van Brederode, de leider van de Hoekse opstandige edelen, die Rotterdam had bezet en probeerde andere steden te veroveren. Hoewel Woerden en Geertruidenberg in Hoekse handen waren gevallen, hadden Dordrecht, Gouda en Delft zich succesvol verdedigd tegen zijn aanvallen.

Vanwege de ernstige situatie was heer Maximiliaan van Oostenrijk persoonlijk naar Leiden gekomen om de kwestie op te lossen. Hij had zijn adjudanten opdracht gegeven alle toegangswegen en wateren naar en van Rotterdam af te sluiten, waardoor Jonker Frans werd gedwongen om op plundertocht te gaan om voorraden voor het hongerende Rotterdam te bemachtigen.

Capelle aan den IJssel was tot dan toe buiten schot gebleven, maar er waren nu troepen van Jonker Frans in de bossen rondom Capelle gezien. De vraag bleef of alles ook dit keer goed zou aflopen.

Vrijwilligers met passie voor geschiedenis

Een van de standhouders vertelde dat alle deelnemers met tenten vrijwilligers zijn. Deze hobby brengt hen niet alleen naar festivals in Nederland, maar ook naar Duitsland, België en Frankrijk. Ze krijgen de benodigde materialen en een reisvergoeding, maar hun eigen inzet is puur uit liefde voor de geschiedenis en het plezier van het vrijwilligerswerk. Het is zonder twijfel een bijzondere hobby die het festival zijn authentieke sfeer geeft.


Bekijk ook onderstaande foto’s als impressie van het evenement

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen