woensdag, juli 24, 2024

Vandaag begint de Dag van het Park: ga dit jaar terug naar 1489

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni is de 15e editie van de Dag van het Park in het Schollebos. Een middeleeuws feest voor de hele familie dat gratis is te bezoeken.

Dit jaar staat in het teken van het jaar 1489. De verhaallijn is dat Jonker Frans van Brederode, leider van de Hoekse opstandige edelen, Rotterdam bezet heeft en probeert vanaf daar ook andere steden in handen te krijgen. Woerden en Geertruidenberg zijn in Hoekse handen, maar Dordrecht, Gouda en Delft niet, die hebben zich verdedigd en konden zijn aanvallen afslaan.

Omdat de situatie ernstig is, is heer Maximiliaan van Oostenrijk hoogstpersoonlijk naar Leiden gekomen om de zaak op te lossen. Zijn adjudanten hebben opdracht gekregen alle toegangswegen en wateren naar en van Rotterdam af te sluiten, Jonker Frans daarmee dwingend om op plundertocht te gaan naar voorraden voor het hongerende Rotterdam.

Capelle aan den IJssel is tot dan buiten schot gebleven, maar de troepen van Jonker Frans zijn nu in de bossen rondom Capelle gezien. Zou alles ook dit keer goed gaan?

Cliff de Booy is medeorganisator van de Dag van het Park en vertelde eerder aan deze nieuwssite over het ontstaan van dit evenement: “Het is ooit ontstaan om het groen onder de aandacht te brengen, het idee komt uit België. In Capelle was er een ambtenaar op Stadsbeheer die het leuk vond en een braderie organiseerde later aangevuld met Highland Games, oud Schotse spelen. Denk aan paalwerpen, steenwerpen of een wedstrijd als ‘de sterkste man’. Er werden middeleeuwse groep bij uitgenodigd en zo is dat heel lang De Dag van het Park geweest.”

Het programma
Bezoekers worden welkom geheten door 8 re-enactment groepen in hun 15de -eeuws kampement en wordt meegenomen in de wereld van verschillende ambachten, een middeleeuwse heelmeester en miniatuur replica’s van middeleeuwse blijdes (soort katapult).

Verder kunnen bezoekers meedoen met een workshop zwaardvechten, middeleeuwse spelletjes en proeven van middeleeuwse hapjes. Er is een middeleeuwse goochelaar, er zijn echte narren die hun acrobatische streken vertonen en er is middeleeuwse muziek. Ook zijn er wapendemonstraties te zien door echte ridders en is er een spannende eindshow waarbij jonge ridders (kinderen) mee kunnen doen.

Het tijdschema van beide dagen

  • 12.00 uur Start evenement
  • 12.15 uur Demonstratie door Zwaard & Steen
  • 13.00 uur Kiddy battle door Bataille
  • 13.30 uur Workshop Zwaardvechten door Zwaard & Steen
  • 14.00 uur Show Bataille
  • 14.30 uur Kiddy battle door Bataille
  • 15.00 uur Workshop Zwaardvechten door Zwaard & Steen
  • 15.30 uur Show Zottenslag door Slag ende Stoot en de Zotten
  • 16.30 uur Eindshow/Kiddy Battle door Hollandsche Bastaarden, Com. Cranenburgh en Bataille
  • 17.00 uur Einde evenement

Bereikbaarheid
Kom zoveel mogelijk met de fiets of lopend. Komt u met de auto? Parkeer dan gratis achter het gemeentehuis en neem de gratis pendelbus tegenover het gemeentehuis (Rivierweg 111).

Bij het Schollebos is alleen parkeergelegenheid gereserveerd voor bezoekers met een gehandicaptenparkeerkaart.

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente Capelle aan den IJssel en op de Facebook pagina van Dag van het Park Capelle aan den IJssel.

Bron: Gemeente Capelle en Dag van het Park Facebook

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen