dinsdag, november 12, 2024

Twaalf jaar celstraf voor ombrengen Knut: “blijft gissen waarom Knut zijn gastvrijheid moest bekopen met de dood”

De 31-jarige Fransman Youness el K. heeft twaalf jaar celstraf gekregen voor het ombrengen van Knut Rietveld (55) uit Capelle aan den IJssel. De rechtbank acht doodslag bewezen, maar het blijft onduidelijk wat exact hiertoe heeft geleid.

Op 28 mei 2021 wordt het ernstig toegetakelde lichaam van Knut gevonden door een ongeruste vriendin, die al enige tijd niks van hem had gehoord. Direct begint de Politie met een uitgebreid onderzoek. Knut blijkt met extreem geweld om het leven te zijn gebracht en er worden DNA-sporen van een verdachte gevonden. Diezelfde verdachte is ook gefotografeerd door een buurtbewoner en wordt teruggevonden op camerabeelden uit de omgeving.

Het DNA-profiel van de verdachte wordt in een internationale database gezet. Het levert een identiteit op, maar toch blijft een aanhouding lang uit. Ruim anderhalf jaar later, op 1 september 2022, loopt Younnes tegen de lamp in Zwitserland. Daar zien agenten dat hij internationaal gesignaleerd staat, nadat hij zich na een opstootje moet legitimeren. Hij wordt aangehouden en een week later uitgeleverd aan Nederland.

Ontkennen

Zowel tijdens de politieverhoren als in de rechtbank blijft de Fransman ontkennen iets met de dood van Knut te maken te hebben. Hij bevestigt op bezoek te zijn geweest, maar Knut zou nog in leven zijn geweest toen hij de woning weer verliet.

Hoewel El K. blijft zwijgen over zaak, is het bewijs overweldigend: Zo zit er DNA op de kleren van Knut en onder zijn nagels, op het wapen en op de kussensloop die over het hoofd van Knut lag. Er zijn twee paar schoenafdrukken van bloed aangetroffen die overeenkomen met de schoenen die Younnes voor het bezoek en na het bezoek droeg. Uit telefoongegevens blijkt dat de man nog in de woning was rond het tijdstip dat Knut overleed en had hij zijn kleren verwisseld bij vertrek.

Artikel gaat verder onder foto
De man werd door een buurtbewoner bij de woning van Knut gefotografeerd

Voor het Openbaar Ministerie (OM) staat het vast dat Youness de dood van Knut op zijn geweten heeft. Het feit dat hij geen openheid van zaken geeft, rekent de officier van justitie hem zwaar aan. “Verdachte heeft geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn daad en heeft geen enkele openheid van zaken gegeven. […] Zij (red.: de nabestaanden) zullen dit leed hun hele leven met zich meedragen, hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn”, sprak de officier tijdens de strafeis.

Twaalf jaar gevangenisstraf

Door alle bewijsvoering is ook de rechtbank ervan overtuigd dat Youness el K. Knut om het leven te heeft gebracht, ook al zal nooit geheel duidelijk worden wat er zich in de woning heeft afgespeeld. “Een avond die ogenschijnlijk gezellig startte in de woning van het slachtoffer is op enig moment om een onbekend gebleven reden geëindigd in een explosie van geweld”, aldus de rechtbank. “Daarnaast blijft het voor hen (red.: de nabestaanden) gissen waarom Knut zijn gastvrijheid moest bekopen met de dood.”

Het OM eiste eerder veertien jaar celstraf. De rechtbank heeft twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd. “Het nemen van het leven van een ander is zo’n ernstig strafbaar feit dat hierop niet anders kan worden gereageerd dan met het opleggen van een langdurige gevangenisstraf”, aldus de rechtbank. Dat de straf lager uitvalt dan geëist, komt doordat de termijn voor berechting met een aantal maanden is overschreden, zo valt terug te lezen in de uitspraak.

Bron: Openbaar Ministerie

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen