vrijdag, juli 12, 2024

OM eist 14 jaar celstraf voor doden Knut Rietveld

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 14 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 31-jarige Youness el K.. De man wordt ervan verdacht in 2021 Knut Rietveld te hebben gedood in zijn woning aan de Kringdans. 

Op 28 mei in 2021 is al enige tijd niets meer vernomen van Knut. Een bezorgde vriendin besluit langs zijn huis aan de Kringdans te gaan en ziet daar het levenloze lichaam liggen. Het is gelijk duidelijk dat er sprake is van een misdrijf. Er zijn tekenen van geweld en ook het huis is overhoop gehaald.

Het is aan de politie om te achterhalen wie de dood van Knut op zijn geweten heeft. In de woning worden DNA-sporen aangetroffen op het lichaam van Knut, op zijn kleding en op een plank waarmee hij vermoedelijk is geslagen. Nadat het DNA-profiel in internationale databases terecht is gekomen, volgde een match met een Fransman, maar een aanhouding bleef uit. Ook een foto, gemaakt door een buurtbewoner, werd uitgebreid getoond in opsporingsprogramma’s, maar zonder resultaat.

Doorbraak

Het duurt ruim een jaar voordat er een doorbraak komt. In Zwitserland loopt Youness tegen de lamp als hij na een ruzie zich moet legitimeren bij agenten. Die houden hem aan als zij zien dat hij internationaal gesignaleerd staat. Een week later wordt hij uitgeleverd aan Nederland.

Zwijgen

Zowel tijdens de politieverhoren als in de rechtbank zwijgt de Fransman over wat er is gebeurd. Het OM heeft beelden in het bezit waarop de verdachte met Knut te zien is, waarop ze het ‘gezellig’ lijken te hebben.

“Heeft verdachte om geld gevraagd en kreeg hij dat niet? Of heeft Knut avances gemaakt en was verdachte daar niet van gediend?”, aldus de officier van justitie. “Over het onderliggende motief van deze afschuwelijke daad heeft verdachte geen enkele verklaring afgelegd. Het heeft er alle schijn dat na het ogenschijnlijke gezellige samenzijn met Knut iets heeft getriggerd bij verdachte wat een extreme woede en agressie bij hem naar boven heeft gebracht.”

“We zullen nooit precies weten wat er is gebeurd”

Volgens het OM heeft de dood van Knut veel losgemaakt in de buurt. Het feit dat de verdachte blijft zwijgen, rekent de officier hem aan: “Verdachte heeft geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn daad en heeft geen enkele openheid van zaken gegeven. De nabestaanden ondervinden daar grote geestelijke schade van. Zij zullen dit leed hun hele leven met zich meedragen, hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Zijn zus heeft haar broer verloren en zijn moeder heeft haar zoon verloren. We zullen nooit precies weten wat er is gebeurd.”

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag een gevangenisstraf van 14 jaar tegen Youness el K.. Het is nog onbekend wanneer de rechter uitspraak zal doen.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen