vrijdag, juli 12, 2024

Bedrijventerrein Capelle-West krijgt nieuwe uitstraling: “groener, vitaler en veiliger”

Bedrijventerrein Capelle-West krijgt na ruim vijftig jaar een flinke opknapbeurt. De gemeente heeft samen met eigenaren, ondernemers en omwonenden plannen gemaakt om het gebied groener, vitaler en veiliger te maken.

Het bedrijventerrein Capelle-West is inmiddels meer dan vijftig jaar oud. De riolering moet vervangen worden, maar het gebied zelf kan ook aantrekkelijker gemaakt worden. De gemeente heeft daarom de kans aangegrepen om de werkzaamheden aan het riool te combineren met een opknapbeurt.

In gesprek met gebruikers en bewoners

Afgelopen periode is de gemeente in gesprek gegaan met eigenaren van panden, ondernemers en omwonenden. De uitkomsten van deze gesprekken zijn meegenomen in een ontwerp van hoe het gebied eruit moet komen te zien.

Wethouder Eric Faassen (Economie) is blij met de stappen die worden gemaakt met elkaar: “Het is mooi om te zien hoe we als gemeente samen met de ondernemers, de eigenaren, gebruikers en bewoners van Capelle-West het bedrijventerrein transformeren naar een nog veiligere, schonere en duurzamere plek om te ondernemen. Zo zetten we samen koers naar een groener ondernemersklimaat.”

Ook Peter van Wijk, voorzitter van ‘Capelle-West Business’ is tevreden over de aanpak: “Veel eigenaren en ondernemers zien de voordelen om het bedrijventerrein goed aan te pakken. Uiteindelijk willen we allemaal een plek die aantrekkelijk is om in te werken voor nu en in de toekomst. In goed overleg met de gemeente kunnen we plannen realiseren.”

Groener en van deze tijd

Het gebied zal onder andere groener worden gemaakt en aangepast op het ontwikkelende klimaat: “De bouwstijl uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw bestaat voornamelijk uit beton en stenen. Deze materialen versterken hittestress en bij hevige regenval loopt het water moeilijk weg”, aldus de gemeente. Ook eigenaren van panden kunnen een aanvraag doen op subsidie om hun gevel en voorterrein aan te pakken. Later in de zomer komt de gemeente met aanvullende informatie hierover.

Er worden onder andere ook bufferblocks aangelegd. “Dit is een waterbergingssysteem dat regenwater snel afvoert in de bodem na hevige buien, maar het kan water ook vasthouden. Hiermee spelen we in op het veranderende klimaat met extreme neerslag en langdurige droogte. In Capelle aan den IJssel hadden we twee jaar geleden al een primeur met deze bufferblocks”, legt Faassen uit.

Verlaging maximumsnelheid

Ten slotte wil de gemeente ook een inspanning leveren om de verkeersveiligheid in de buurt te vergroten. Op de drie doorgaande wegen; Admiraal Helfrichweg, Gemzenstraat en Poolvosweg wordt het asfalt vervangen door stenen en wordt de snelheid verlaagd naar 30 km p/u. “Dit is een langer gekoesterde wens van de bewoners in de wijk Capelle-West”, aldus de gemeente.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voorlopig ontwerp goedgekeurd. De verwachting is dat de gemeente begin volgend jaar start met de werkzaamheden. Deze duren ongeveer vijftien maanden.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen