vrijdag, juli 12, 2024

Herdenkingsbijeenkomst in Nieuwe Westerkerk en kransenlegging bij oorlogsmonument tijdens Dodenherdenking

Op zaterdag 4 mei hielden we in Nederland twee minuten stilte voor de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog of tijdens latere oorlogen, of zij die zijn gestorven tijdens vredesmissies. Eveneens in Capelle aan den IJssel stonden we stil bij de slachtoffers.

In de Nieuwe Westerkerk wordt zoals ieder jaar een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Hier sprak burgemeester Cor Lamers de 4 mei-toespraak. Daarbij stond Lamers ook stil bij hedendaagse oorlogen, crisissen en conflicten: “Dat moet ons wakker maken om nog meer voor vrijheid op te komen. En te blijven waken voor onverdraagzaamheid.”

Lamers deed ook een oproep aan mensen om zelf te blijven nadenken en “niet klakkeloos ‘groepen of mensen’ achterna te lopen”. Hij hoopt dat de offers van vroeger “een stimulans zijn voor onze toekomst met vrede en vrijheid voor iedereen”. De gehele speech van de burgemeester is terug te lezen op de website van de gemeente.

Na de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Westerkerk liepen de aanwezigen een stille tocht naar de oude begraafplaats van Capelle-West. Bij het oorlogsmonument op de begraafsplaats werden diverse gedichten voorgedragen door Capelse scholieren en kransen geplaatst.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen