woensdag, juli 24, 2024

Ruim tien jaar celstraf geëist tegen Capelse drugsbaron

Donderdag werd ruim tien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 45-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Hij zou een leider zijn in een omvangrijke drugsorganisatie, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Met de productie van cocaïne zou hij grote hoeveelheden geld hebben verdiend.

Volgens het OM gaf de Capellenaar samen met een 45-jarige Schiedammer leiding aan een internationale drugsorganisatie. Ze zouden nauw samengewerkt hebben met een Mexicaans kartel om cocaïne via Spanje naar Nederland te smokkelen. Ook runden ze meerdere cocaïnewasserijen om de drugs vervolgens te verwerken. De Capellenaar werd op 18 mei 2021 aangehouden.

Cryptochats en politieobservaties

Het bewijs van het OM wordt ondersteund door ontsleutelde cryptochats (versleutelde berichten). Daarin zouden beide mannen nauw contact met elkaar hebben, waarin wordt gesproken over leveringen, overdrachten en grote sommen van contant geld. Ook spraken ze af op de schoolpleintjes van hun kinderen om het ‘werk’ te bespreken, zo blijkt uit politieobservaties.

Mexicanen en Colombianen drugsexperts ingevlogen

Het tweetal opereerde niet alleen, zo stelt het OM. Een 63-jarige medeverdachte uit Zeist leverde onder meer het materiaal en de chemicaliën om de labs op te bouwen. Hij stond vandaag eveneens terecht. Daarnaast werd samengewerkt met een Mexicaans-Colombiaanse organisatie voor hun kennis over de drugsproductie en opbouw van coke-laboratoria. Hiervoor werden Mexicaanse en Colombiaanse medeverdachten naar Nederland overgevlogen.

Volgens de officieren van justitie ging het om grootschalige drugsproductie. Zo hadden de verdachten een omvangrijke cocaïnewasserij in een boerderij in het Zeeuwse Poortvliet. De gevaren van een dergelijk drugslab werden duidelijk op 27 maart 2020, toen het lab ontplofte en in brand vloog. Tientallen dieren van de boerderij overleefden dit niet. De Capelse verdachte heeft na de brand onderduikadressen geregeld voor de Mexicaanse medeverdachten, zo zou uit de gekraakte berichten zijn gebleken.

Verborgen ruimtes

Tijdens het onderzoek zijn meerdere opslaglocaties opgerold in onder andere Rotterdam en Schiedam. Daar werden verborgen ruimtes aangetroffen in verschillende woningen, waar onder andere geld en cocaïne bewaard werd en van waaruit overdrachten werden gedaan.

Volgens het OM gingen er gigantische bedragen om in de drugsorganisatie. “Uit een aangetroffen verdovende middelen-administratie blijkt dat een van hen in mei 2020 in twee weken tijd zo’n €4.500.000,- heeft overgedragen richting Mexico. Hieruit blijkt dat er grote geldbedragen werden verdiend en verstuurd”, benadrukte de officier.

Strafeis

Tegen de 45-jarige Capellenaar is tien jaar en zeven maanden celstraf geëist, samen met een geldboete van 100.000 euro. Diezelfde straf wordt ook geëist tegen de Schiedamse verdachte, die nog altijd voortvluchtig is.

De 63-jarige man uit Zeist die hielp bij het opzetten van de drugslabs, stond vandaag ook terecht. Bij deze verdachte wordt een gevangenisstraf van acht jaar en een geldboete van 25.000 euro geëist.

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank met een uitspraak komt. De komende weken staan nog zeven andere verdachten in deze zaak terecht. Ook in het najaar volgen er nog dertien, onder wie een aangehouden Colombiaan.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen