vrijdag, juli 12, 2024

PVV ook in Capelle met afstand grootste

De PVV is ook in Capelle ruim de grootste partij geworden. De partij van Geert Wilders kreeg bijna 27 procent van de stemmen. De VVD, de nummer 2, kreeg iets minder dan 15 procent van de stemmen. De opkomst was tijdens deze verkiezingen opnieuw lager ten opzichte van 2021.

Na de PVV en VVD volgt GroenLinks/PvdA. Die partij is landelijk gezien op de tweede plek geëindigd, maar kreeg in Capelle als derde partij de meeste stemmen. Die partij kreeg 13,5 procent van de stemmen. Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt (11,8 procent) en D66 (5,3 procent) maken de Capelse top 5 af.

Verder valt op dat de BBB erg laag scoort bij deze verkiezingen. Bij Provinciale Statenverkiezingen werd de partij nog tweede en kreeg het 11,2 procent van de stemmen. Nu kan de partij maar op 1,8 procent van de stemmen rekenen in Capelle en is daarmee de 13e partij.

Ook JA21 heeft deze verkiezingen veel minder stemmen gekregen. De partij van Joost Eerdmans, oud-wethouder van Capelle, kreeg ruim 3 procent minder stemmen dan bij de verkiezingen in 2021.

Opkomst

De opkomst is in Capelle opnieuw lager dan in 2021. Toen kwam 72,7 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitbrengen. Dit jaar ging het maar om 69,7 procent. Die trend is ook landelijk te zien. In 2021 kwam 78,9 procent van de kiesgerechtigden de stembus, dit jaar was dat 77,7 procent.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen