vrijdag, juli 12, 2024

Zeven dagen tot de verkiezingen, dit moet je weten

Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamer-verkiezingen. We mogen die dat weer naar de stembus om te stemmen op onze favoriete partij en/of partij-kandidaat. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten in aanloop naar de verkiezingen, behalve op wie je moet stemmen. 

Normaal stemmen we elke vier jaar voor de Tweede Kamer, maar nu gaan we vervroegd naar de stembus. Dit komt doordat het kabinet Rutte IV deze zomer ten val kwam, omdat de coalitiepartijen het niet eens konden worden over maatregelen omtrent de asielinstroom.

Sinds de val hebben verschillende kopstukken hun vertrek aangekondigd. Demissionair premier Mark Rutte gaf aan niet terug te zullen keren in de politiek, maar ook andere fractievoorzitters en kamerleden kondigden hun vertrek aan. Juist doordat er veel nieuwe politici in de Tweede Kamer zullen komen, zijn deze verkiezingen interessant.

Stemmen

Op woensdag 22 november kan er in Capelle aan den IJssel tussen 7.30 en 21.00 uur worden gestemd. Er zijn in totaal dertig verschillende locaties in de gemeente waar gestemd kan worden. Kijk voor een overzicht onderaan dit artikel of op de online kaart van de gemeente.

Vrijwel alle stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden. Ook is er op alle stembureaus een loep aanwezig voor slechtzienden. Uiteraard mag er ook altijd hulp worden gevraagd bij medewerkers van het stembureau of een begeleider die mee is gekomen.

Verkiezingsmarkt

Op zaterdag 18 november is er een verkiezingsmarkt in winkelcentrum De Terp in de wijk Oostgaarde. Van 10.00 tot 16.00 uur staan er kramen, waar bezoekers in gesprek kunnen met de deelnemende partijen. Zo kunnen ze hun standpunten nader toelichten of andere informatie geven.

Verder oriënteren

Wil je je verder inlezen? Lees dan de partijprogramma’s op de websites van de deelnemende partijen. Ook is er stemhulp beschikbaar, zoals het Kieskompas, de Stemwijzer (of Stemwijzer met Steffie), of voor jongeren Young Voice.

Meer informatie op website gemeente

Op de website van de gemeente staat nog veel meer informatie. Bijvoorbeeld over hoe iemand te machtigen, het aanvragen van een nieuwe stempas, of het stemmen in een andere gemeente of vanuit het buitenland. Ga hiervoor naar capelleaandenijssel.nl/verkiezingen.


Overzicht stembureaus

Bijzonderheden staan dikgedrukt achter het adres. Bekijk ook de online interactieve kaart van de gemeente

 • Middelwatering
  • Gemeentehuis (adres: Rivierweg 111)
  • PKN ‘De Hoeksteen’ (adres: Rivierweg 15)
  • Herman Gorterplaats (adres: Herman Gorterplaats 3-313 / geen toilet voor mindervaliden)
  • Sportpark ’t Slot (adres: PC Boutenssingel 1)
  • Nieuwe Westerkerk (adres: Valeriusrondeel 670)
  • Roerdomplaan 86 (adres: Roerdomplaan 86)
  • De Vijverhof (adres: Reigerlaan 251)
  • Sint Paulus’ Bekering (adres: Merellaan 352)
 • Oostgaarde
  • IJsselzicht (adres: Sint Helenabaai 1)
  • Sportpark Couwenhoek (adres: Couwenhoekseweg 1)
  • Kerkelijk Centrum ‘De Oosterkerk’ (adres: De Vallei 2)
  • PCB de Horizon (adres: Koggerwaard 1 / geen toilet voor mindervaliden)
  • Buurtcentrum ‘De Trefhoek’ (adres: Schermerhoek 506)
  • Recreatiecentrum ‘De Serre’ (adres: Beemsterhoek 339)
 • Schollevaar
  • Kinderlab (adres: Louvre 1 / niet toegankelijk voor mindervaliden)
  • Spinoza (adres: Fidelio 1 / geen toilet voor mindervaliden)
  • De Vogeltuinen (adres: Johan Jongkindrade 285)
  • Claypot Church (adres: Spoorlaan 2 / geen toilet voor mindervaliden)
  • Serviceflat ‘Bermensteyn’ (adres: Bazuin 7)
  • Wijkcentrum Schollevaar (adres: Maria Danneels erf 20)
  • De Ontmoetingskerk (adres: Zevensprong 4)
 • Schenkel
  • Kerkgebouw ‘De Voorhof’ (adres: Bermweg 332)
  • Schenkelkerk (adres: Bermweg 29b)
  • Serviceflat ‘Schinckelhove’ (adres: Meidoornveld 60)
  • Buurthuis De Wel (adres: Bongerd 2a)
 • Capelle-West en ‘s-Gravenland
  • Rijckehove (adres: Tsjaikovskistraat 1)
  • Wijkcentrum De Harp (adres: Jan de Geusrede 39f)
  • OBS West (adres: Beliozstraat 11)
  • Moriakerk (adres: Doormanstraat 12)
 • Fascinatio en Rivium
  • MFC Fascinatio (adres: Educatusstraat 10)

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen