vrijdag, juli 12, 2024

Eerste hond afgepakt na dodelijk bijtincident, nu ook twee nieuwe honden in beslag genomen

Woensdagavond 23 augustus heeft de gemeente opnieuw twee Anatolische herders in beslag genomen van de man wiens hond eerder een dodelijk bijtincident had.

Op 24 juni had de Anatolische herder, ook bekend als een Kangal, een andere herdershond doodgebeten. Er waren al meerdere bijtincidenten met de hond. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat er uiteindelijk voldoende juridische grond was om het dier in beslag te nemen. Het dier zou inmiddels zijn ingeslapen.

Tot grote verontwaardiging tot wijkbewoners werd het baasje korte tijd later opnieuw gezien met een hond van hetzelfde ras en circuleerden hier al snel beelden van op sociale media. Recenter bleek hij zelfs een tweede Kangal erbij te hebben.

Inbeslagname

Woensdagavond 23 augustus zijn de twee nieuwe honden van de man eveneens in beslag genomen door de gemeente. Dit is gebeurd op last van locoburgemeester Harriët Westerdijk. De gemeente laat in een persbericht weten dat de honden voor grote onrust en een gevoel van onveiligheid zorgde in de wijk Schollevaar.

De politie, de gemeente en Handhaving kregen de laatste weken een stortvloed aan klachten, vragen en meldingen over de honden en de intimiderende aanwezigheid van de honden en hun eigenaar in de wijk, aldus de gemeente.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Woensdagavond gingen politie en handhaving langs om de honden op te halen (Fotografie: Capelle Vandaag)

Harriët Westerdijk nam vanmiddag het besluit om de honden thuis in beslag te laten nemen: “De honden werden regelmatig zonder toezicht achtergelaten in de buurt en het winkelcentrum. Mensen vonden dit logischerwijs beangstigend. Om incidenten en mogelijke verstoring van de openbare orde in Schollevaar te voorkomen en de veiligheid van buurtbewoners te waarborgen hebben we nu maatregelen genomen en de honden in beslag genomen.”

Beide honden worden tijdelijk elders ondergebracht en ter observatie aangeboden aan professionals. Op een later moment wordt naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek naar het gedrag van de honden bekeken wat er precies met beide Anatolische herders moet gebeuren. De man die de honden hield, heeft zelf een houdverbod gekregen. Dat betekent dat hij geen honden, maar ook geen andere dieren, mag houden.

Opluchting

Buurtbewoners die getuige waren van de inbeslagname zeggen opgelucht te zijn. “We durven nu weer onze eigen honden uit te laten”, verklaart één van hen aan onze redactie.


Lees ook:

Capellenaar krijgt hond Duman na dodelijk bijtincident niet meer terug

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen