vrijdag, juli 12, 2024

Capellenaar krijgt hond Duman na dodelijk bijtincident niet meer terug

De Anatolische herder, ook bekend als Kangel, welke op 24 juni betrokken was bij een bijtincident in Schollevaar keert niet terug naar zijn baasje. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt het niet verantwoord, mede doordat er meerdere incidenten hebben plaatsgevonden.

Volgens het OM is de eigenaar niet in staat geweest om de hond in toom te houden. Gezien de registraties bij de politie blijkt het gedrag van de hond te onvoorspelbaar. Er is voldoende juridische grond om de hond af te nemen van de man.

Wat er met de hond gaat gebeuren, staat nog niet vast. De hond moet nog een gedragstest ondergaan. Indien een gedragstest positief blijkt, kan er gekeken worden of de Kangel ergens anders kan worden geplaatst.

Hond doodgebeten

De Kangal genaamd Duman beet op zaterdagmiddag 24 juni een andere herdershond dood. Dat gebeurde nadat hij was ontsnapt uit de tuin van zijn eigenaar. Het was al het vijfde bijtincident. De hond die werd gebeten was een grote hond en overleed vrijwel direct na de beet. De Kangal werd uiteindelijk bij het crematorium door omwonenden gevangen en weer thuisgebracht.

Het bijtincident op het fietspad
Schrik

De schrik zat er goed in bij bewoners van Schollevaar. Hetgeen waar ze bang voor waren is gebeurd. Een week voor het bijtincident was de hond ook al ontsnapt. Toen beet hij een fietsende man. Het letsel was beperkt waarop de man afzag van aangifte. De politie maakte toen wel een registratie op.

Niet in woonwijk

Hans Manse van de dierenpolitie zegt tegen het AD dat de hond wat hem betreft niet thuishoort in een woonwijk. Normaal gesproken wordt de hond gebruikt om kuddes dieren tegen roofdieren te beschermen. De honden van al snel tachtig kilo duwen mensen weg, dat zit in de aard van het dier. “Je moet er niet aan denken wat er gebeurd als dat gedrag bij kinderen gebeurd”, zo zegt Manse tegen het AD.

Omwonenden zijn verontwaardigd nu blijkt dat de man opnieuw een Kangal in huis heeft genomen. Op Facebook ging kort na de ontdekking een filmpje rond. Hierop is te zien dat de man de hond niet de baas is zodra deze aan de riem trekt. De eigenaar van de hond vertelt tegen het AD dat zijn nieuwe hond genaamd Antes een heel ander karakter heeft. De hond is al wat ouder en komt van een gezin uit Schiedam.

De eigenaar van de hond komt geregeld in het winkelcentrum. Hij gaat daar een boodschap doen en bindt de hond dan vast aan een bankje. Geregeld lopen ouders met schoolgaande kinderen er met een grote boog omheen. De hond heeft een muilkorf om en ziet er voor passanten al snel “eng” uit.

Hond Duman vastgebonden aan een bankje
Ingrijpen

Hans Manse zegt dat het aan de burgemeester is om te kijken of er ingegrepen moet worden. Een woordvoerder van de burgemeester geeft aan dat er op dit moment niet ingegrepen hoeft en kan worden. De woordvoerder snapt de onrust in de buurt en geeft aan dat zij het dossier op de voet volgen.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen