zaterdag, juni 22, 2024

Verontwaardiging over fors gestegen WOZ-waarde woningen Zuidplas

Inwoners van de gemeente Zuidplas hebben op de Facebookgroep “Je bent Nieuwerkerker als” verontwaardigd gereageerd op de forse stijging van de OZB-belasting en de WOZ-waarde van hun woning.

De forse stijging komt als een verrassing voor woningeigenaar. Op 20 december 2022 werd door de raad besloten dat in 2023 er een stijging van 4% zou zijn afgesproken. De ChristenUnie/SGP en de VVD hebben inmiddels vragen gesteld aan het college.

Wat is WOZ en OZB

De WOZ-waarde is de waarde van een woning. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting. Bij een huurhuis bepaalt de WOZ-waarde ook de hoogte van uw huur. Gemeenten bepalen de hoogte van de WOZ-waarde met een taxatie. Daarbij wordt ook gekeken wat er in de markt gaande is. De huizenprijzen zijn flink gestegen, hierdoor valt de WOZ-waarde ook hoger uit.

Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde van de woning voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en bijvoorbeeld voor de rioolheffing. Maar ook de Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor onder andere inkomstenbelasting. Het waterschap bepaald het tarief voor de watersysteemheffing.

Kort samengevat betekent een hogere WOZ-waarde dus ook meer belasting. Niet alleen bij de gemeente, maar ook bij de Belastingdienst als je aangifte Inkomstenbelasting doet. Hoe duurder de woning, hoe meer belasting je betaald.

Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde van je woning. Dat moet je wel binnen 6 weken na de beschikking doen. Bezwaar maken doe je via de website van de gemeente Zuidplas.

 

Lees verder over dit onderwerp

1 REACTIE

  1. Correctie: in de gemeenteraad is gesproken over 4% stijging van de OZB, niet de WOZ waarden. Een hogere WOZ waarde betekent verder niet automatisch een hogere OZB. Uitgangspunt is in eerste instantie dat de stijging van gemiddelde WOZ waarde gecompenseerd wordt door lager OZB tarief. Daarbij is het een politieke keuze of men OZB laat stijgen of niet. Voor dit jaar was dat dus een stijging van 4%, terwijl College uitging van een WOZ waardestijging van 10,7%. Helaas blijkt bij de Waarderingskamer dat de feitelijke stijging van WOZ 18,7% is (hetgeen tot extra hoge OzB leidt), dus op dat vlak klopt iets niet….. Wordt vervolgd als antwoorden op raadsvragen binnen is.

Reacties zijn gesloten.

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen