zaterdag, juni 22, 2024

Toekomstige inwoners het Vijfde Dorp hebben mogelijk geen parkeerplaats

Wie in de toekomst in het Vijfde Dorp wil gaan wonen, moet er sterk rekening mee houden dat er straks geen plaats is voor een auto voor de deur. De gemeente Zuidplas maakt in het voorkeursalternatief (VKA) bekend dat er veel meer ingezet zal worden op langzaam verkeer en mobiliteitshubs.

Waar nu nog rekening wordt gehouden met 1,8 auto’s per huishouden, worden er dat in het Vijfde Dorp 1,1 auto’s per huishouden. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden in Zuidplas op dit moment twee auto’s per huishouden bezit.

Dat betekent dus fors minder parkeerplekken, en dat heeft gevolgen voor het parkeren van jouw auto. De gemeente laat weten dat er in de plannen aan de rand van het dorp mobiliteitshubs worden gebouwd. Daar kun je vervolgens je auto parkeren en (indien je een elektrische auto hebt) ook gelijk opladen met opgewekte groen stroom door zonnepanelen.

Elke mobiliteitshub komt op ongeveer 5 minuten fietsen of 10 minuten wandelen aan de rand van de wijk. Doorgaande wegen voor autoverkeer zijn er nauwelijks. De wegen die worden aangelegd zijn bedoeld voor langzaam verkeer of OV-verbindingen en de logistieke voorzieningen voor bedrijven.

Parkeerplaats per woningtype

De gemeente Zuidplas heeft berekend dat bij de 2.400 sociale huurwoningen slechts 960 (0,4 auto’s) parkeerplaatsen in de directe omgeving worden aangelegd. Koop je een woning tot 325.000 euro – waarvan er ongeveer 1.340 worden gebouwd – dan worden er 1.024 ( 1,1 auto) parkeerplaatsen aangelegd. Als er geen plek is, moet je dus je auto parkeren op een deelmobiliteitshub.

Alleen eigenaren van een eigen vrijstaande woning of een twee onder één kap woning krijgen een eigen parkeerplaats. Deze komt veelal op het eigen erf te liggen. Er wordt voor de woningen ongeveer twee auto’s per huishouden gerekend. Inwoners met vermogen zijn niet afhankelijk van de mobiliteitshubs, maar deze woningen liggen ook meer aan de rand van het dorp.

Voorzieningen

De gemeente Zuidplas weet dat niet alle achtduizend woningen in één keer kunnen worden gebouwd. Dat brengt uitdagingen mee om winkeliers naar het dorp te trekken die vanaf het begin willen openen in één van de hubs. Als er geen winkels zijn bij de start van de bouw wordt het raadslid Ard Bakker (ChristenUnie/SGP) een gewoonte om elders boodschappen te doen met de auto. ‘Dat krijg je later niet zomaar omgebogen’, vertelde hij in de raadsvergadering.

 

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen