dinsdag, juli 16, 2024

De scholen gaan weer beginnen! Ga veilig naar school

Nog een paar dagen vakantie, en dan is het weer zover: kinderen en jongeren moeten weer naar school en zullen weer hard aan de slag moeten om van alles te leren. Ze worden met de benenwagen, de fiets of andere vervoersmiddelen weer naar school gebracht. Maar waar moet je opletten?

Geen elektrische step!

Nog altijd rijden veel kinderen rond op een elektrische step. De politie grijpt steeds vaker in bij het gebruik van een elektrische step. De step is in vrijwel alle gevallen (op enkele uitgezonderde modellen na) niet toegestaan op de openbare weg. Ondanks meerdere campagnes op onder andere sociale media rijden nog steeds veel mensen op de step. De step is niet toegestaan, ook niet voor volwassenen. Word je toch gepakt door de politie dan volgt er meestal eerst een waarschuwing, maar de politie kan ook de step in beslag nemen en een boete van 380 euro uitschrijven.

Rij mono

Leer je kinderen dat het gebruik van de telefoon op de fiets verboden is. Fietsen met een telefoon in de hand is sinds 2019 strafbaar. Kinderen vanaf 16 jaar en ouder kunnen een boete krijgen van 140 euro, exclusief administratiekosten. Daarnaast wil je als ouders natuurlijk niet gebeld worden dat je kind een ongeluk heeft gehad, omdat het even niet op heeft zitten letten.

Kind veilig mee op scooter

Het lijkt zo makkelijk, even snel met de scooter heen en weer om je kroost naar school te brengen. Zijn de kinderen wat ouder dan is het toegestaan, maar wist je ook dat kinderen jonger dan 8 jaar op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats moeten hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten? Denk dan bijvoorbeeld aan een kinderstoeltje. Kinderen achterop een brommer of scooter (geel kenteken) moeten ook een goedgekeurde helm dragen. Je kind tussen de benen en het stuur vervoeren is uit den boze.

Gordels om!

Het lijkt natuurlijk vanzelf sprekend, maar regelmatig treffen wijkagenten bij scholen nog steeds ouders met kinderen in de auto aan zonder gordel om. De gordel is ontzettend belangrijk om letsel bij aanrijdingen te voorkomen. Al lijkt het om nog zo’n kort stukje te gaan, de meeste ongelukken gebeuren helaas dicht bij huis.

Controleer de verlichting

In begin van het schooljaar misschien nog niet helemaal van toepassing, maar later dit jaar moet toch ook de verlichting van je fiets weer in orde zijn. De politie zal meerdere keren per jaar controleren op het gebruik van goede fietsverlichting. Onder goede fietsverlichting wordt verstaan dat je aan de voorkant een witte lamp, en aan de achterzijde een rode lamp voert. Wat voor soort lamp en waar deze zit bevestigd maakt niet uit. Het is de bedoeling dat weggebruikers je goed kunnen zien. Lange ritten maken door de polders? Overweeg een veiligheidshesje te gebruiken.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen