zondag, juni 16, 2024

Vermoeden van Blauwalg en Botulisme in vijver Schollebos: “Vermijd contact met water”

- Advertisement -

De gemeente roept op om contact met het water van de grote vijver in het Schollebos momenteel te mijden. Hoewel officiële metingen nog uitgevoerd moeten worden, zijn er meerdere serieuze aanwijzingen voor de aanwezigheid van Blauwalg en mogelijk ook Botulisme.

Een woordvoerster van de gemeente legt uit dat deskundigen meerdere sterke aanwijzingen hebben gezien die wijzen op de aanwezigheid van Blauwalg. Naast blauwalg bestaat er door de hoge temperaturen van de afgelopen week het risico op botulisme.

Hoewel officiële monsters nog moeten worden onderzocht door het Hoogheemraadschap, zijn de verdenking dusdanig serieus dat de gemeente nu al inwoners wil waarschuwen. Het advies luidt dan ook voor zowel mens als dier: Vermijd al het contact met het water. Ook wordt gevraagd geen (water)vogels te voeren.

De woordvoerster van de gemeente laat weten dat er nog geen gevallen bekend zijn van mensen of dieren die ziek zijn geworden.

Blauwalg

Blauwalgen produceren stoffen die giftig zijn voor zowel mensen als dieren. Blauwalg veroorzaakt gezondheidsklachten met symptomen als misselijkheid, overgeven, moeheid, duizeligheid, droge mond en buikklachten. Ook dieren kunnen deze symptomen krijgen en in extreme gevallen hierdoor komen te overlijden.

Heb jij zelf of jouw dier blauwalgvergiftiging opgelopen? Raadpleeg dan de huisarts of dierenarts.

Lees voor meer informatie verder op schielandendekrimpenerwaard.nl

Botulisme

Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die met name tijdens warme dagen voor problemen kan zorgen. Vooral watervogels en vissen worden getroffen door de giftige stof en vertonen verlammingsverschijnselen en stikken uiteindelijk.

Botulisme is zeer besmettelijk voor dieren. Bij mensen komt het minder vaak voor. Symptomen zijn misselijkheid, overgeven, moeheid, duizeligheid, droge mond en buikklachten. Waarschuw een huisarts als jij of jouw dier deze symptomen krijgt.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen