dinsdag, juni 25, 2024

Lintjesregen 2022: Deze Capellenaren ontvingen een Koninklijke onderscheiding

Zoals traditie op de dag voor Koningsdag worden Nederlanders verrast tijdens de ‘lintjesregen’. Vijftien Capellenaren ontvingen een Koninklijke onderscheiding.

De lintjesregen vindt altijd plaats op de laatste werkdag van de Koning voor zijn verjaardag. Dan ontvangen Nederlandse burgers de onderscheiding voor bijzondere verdiensten aan de samenleving.

Met de onderscheiding worden de gedecoreerden opgenomen in de Orde van Oranje-Nassau. Er zijn zes verschillende graden in de orde: Lid, Ridder, Officier, Commandeur, Grootofficier en Grootkruis.

Het merendeel van de gedecoreerden wordt Lid. Afhankelijk van de verdiensten, als deze bijvoorbeeld van regionaal, landelijk of internationaal karakter zijn, kan iemand Ridder of Officier worden. Benoemingen als Commandeur, Grootofficier en Grootkruis gebeurt zelden.

Meer informatie over de verschillende graden en onderscheidingen vind je op lintjes.nl.
Geheim

De uitreiking is altijd een geheim. Vandaag werden dertien gedecoreerden dan ook met een smoes naar het Van Cappellenhuis gelokt, waar ze vervolgens werden verrast. Burgemeester Oskam overhandigt dan de onderscheiding en geeft persoonlijk gerichte toespraken.

Tijdens de lintjesregen werden in Capelle aan den IJssel twee Capellenaren tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd, één Capellenaar werd Officier in de Orde van Oranje-Nassau en twaalf Capellenaren werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Twee Capellenaren kregen buiten de gemeentegrenzen hun Koninklijke versierselen toegereikt.

Voor het eerst weer in bijzijn van familie en vrienden

Voor het eerst na twee jaar alternatieve lintjesregen mocht burgemeester Peter Oskam de Koninklijke Onderscheidingen weer persoonlijk en in het bijzijn van familie en vrienden opspelden.

Burgemeester Oskam: “Heel erg fijn dat ik de lintjes persoonlijk mocht overhandigen en dat dit niet via een videoverbinding hoefde te gebeuren. De lintjesregen is altijd een prachtige dag waarbij de Koning zijn waardering uitspreekt en gedecoreerden overdonderd worden, maar ook zeer terecht in het zonnetje worden gezet. Ook ik heb grote waardering voor het vele (vrijwilligers)werk en tomeloze inzet voor de samenleving in Capelle en soms ver daarbuiten. Het lintje is de gedecoreerden van harte gegund.”


Overzicht van gedecoreerden Capellenaren van de lintjesregen 2022
Tekst door Gemeente Capelle aan den IJssel
 • De heer A.C. (Auke) de Boer
  Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Auke de Boer was tot zijn pensionering werkzaam als internist bij het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Hij zette zich bovenmatig in voor zijn patiënten, maar ook voor het belang van de vakgroep en het ziekenhuis. Daarnaast was hij een mentor voor zijn jongere collega’s en bestuurslid van de Stichting Vrienden van het IJsselland Ziekenhuis. Ook is hij medeoprichter en bestuurslid van de Rotaryclub Capelle, bestuurslid van de Golfclub Capelle, Stichting Roparun en het inloophuis De IJssel te Capelle aan den IJssel.

 • De heer F. (Ferry) Corsten
  Officier in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Ferry Corsten is muziekproducer en DJ en wordt gezien als een van de pioniers van de trance muziek die van grote invloed was op hoe het genre is ontwikkeld tot wat het nu is. Hij bereidde de weg voor voor andere Nederlandse DJ’s en nam startende artiesten onder zijn vleugels. Hij heeft een groot aandeel in de Nederlandse en de internationale muziekindustrie in dit genre en is een ware ambassadeur.

Daarnaast heeft hij zijn bekendheid ingezet voor vrijwilligersactiviteiten zoals optredens voor WarChild, Rode Kruis en een actie van Giro 555 en is hij ambassadeur van de vrijheid en het Wereld Natuur Fonds geweest. Hij heeft diverse gouden platen, prijzen en nominaties op zijn naam staan.

 • Mevrouw P. (Petra) Eijkhout
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Petra Eijkhout ontvangt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar vrijwillige inzet bij EHBO-vereniging Kralingseveer. Tot haar verhuizing was ze voorzitter van de vereniging en instructeur Kinder-EHBO en sportletsels.

Uitgereikt door burgemeester Van der Rijt in Brunssum

 • Mevrouw C. (Christien) Hetharia
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Christien Hetharia ontvangt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar vrijwillige inzet voor Vereniging Perkumpulan Anak-Anak Leparissa-Leamahu (PAAL). De vereniging van en voor Molukkers afkomstig uit het dorp Oma op het eiland Haruku. Zij is penningmeester geweest en coördineert diverse projecten zoals een computerproject en een project voor fondswerving voor hulpgoederen na rampen.

Daarnaast is zij vrijwilliger geweest bij het Moluks Historisch Museum te Den-Haag en heeft meegewerkt aan onderzoek voor een boek over de geschiedenis van het dorp Oma.

 • Mevrouw M. (Ria) Hordijk
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Ria Hordijk ontvangt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar vrijwillige inzet voor de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Capelle aan den IJssel. Zij organiseert o.a. ouderochtenden. Tevens is zij secretaris van Stichting Sarfath te Capelle aan den IJssel, deze stichting ondersteunt kerkelijke gemeenten in Roemenië en Moldavië. Daarnaast zijn er verschillende mantelzorgactiviteiten voor kinderen met een beperking en familie en vrienden.

 • Mevrouw W.J. (Willeke) Ravenna-Klein
  Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Willeke Ravenna-Klein ontvangt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar inzet als klokkenluider van de toeslagenfraude bij een kinderopvangorganisatie te Capelle aan den IJsel in 2012. Veel van deze ouders zijn ook gedupeerd in de landelijke toeslagenfraude. Zij is altijd de schakel geweest tussen de gedupeerde ouders en de gemeente die juridische vertegenwoordiging heeft geboden. Zij heeft zelf op landelijk niveau de aandacht voor dit probleem gevraagd door gesprekken met bewindspersonen, Kamerleden en journalisten. Zij is steun en toeverlaat voor veel Capelse gedupeerden van de toeslagenfraude.

 • Mevrouw J.B.M. (Jessica) Sander-Crooijmans
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Jessica Sander-Crooijmans ontvangt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar vrijwillige inzet als vrijwilliger en bestuurslid bij de Scoutinggroep Hendrik van Halewijn te Capelle aan den IJssel. Zij organiseerde vele activiteiten, wekelijkse opkomsten, weekenden en het jaarlijkse zomerkamp.

Ook was ze betrokken bij Scoutcentrum Rotterdam als kampstaf en het begeleiden van gasten tijdens de zomer. Tevens is ze een actief betrokkene ouder op de basisschool van haar kinderen en helpt o.a. met organiseren van activiteiten.

 • De heer M. (Theo) van Santen
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Theo van Santen ontvangt zijn Koninklijke Onderscheiding voor zijn vrijwillige inzet bij Stichting Buurtwerk Rotterdam, Stichting Aafje locatie verpleeghuis Schiehoven te Rotterdam, Stichting Kennismakelaars wijkpunt Torenhof in Capelle aan den IJssel en bij Stichting Makers en Doeners te Rotterdam. Op al deze plaatsen zorgt hij voor gastheerschap en entertainment zoals bingo, optredens en theater. Ook is hij actief geweest als vrijwilliger bij de Fortis Foundation.

 • Mevrouw E.H. (Liesbeth) Scheerhoorn
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Liesbeth Scheerhoorn ontvangt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar vrijwillige inzet voor de Spaanstalige gemeenschap in Rotterdam. Zij heeft veel geïmmigreerde gezinnen geholpen met taalproblemen. Daarnaast is zij vrijwilliger geweest bij het Rode Kruis en heeft mantelzorgtaken voor familie verricht. Nu is zij gastouder en helpt naast haar werkuren bij advies en klusjes voor die gezinnen.

 • Mevrouw S.H. (Sonja) Tobé-Hoogeveen
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Sonja Tobé-Hoogeveen ontvangt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar vrijwillige inzet bij Voetbalvereniging Capelle. Zij was clubscheidsrechter en leider van een jeugdteam en momenteel nog wedstrijdsecretaris, scheidsrechterscoördinator en contactpersoon voor de KNVB en steward. In het verleden was zij actief voor de Protestantse Wijkgemeente De Hoeksteen in Capelle aan den IJssel en voor de Stichting Vrienden van Blijdorp.

 • De heer H. (Henk) Tresfon
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Henk Tresfon ontvangt zijn Koninklijke Onderscheiding voor zijn vrijwillige inzet als (mede)initiatiefnemer en voorzitter van de Vereniging voor Beheer en Onderhoud Akkerdot in Capelle aan den IJssel. De vereniging bestaat uit 5 verschillende VvE’s en is een uniek samenwerkingsverband en regelt alle taken die normaliter door een beheerder worden uitgevoerd. Tevens is hij lid van de adviesraad van de Stichting VvE Belang.

 • Mevrouw P. (Pia) Volwerk-de Vries
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Pia Volwerk-de Vries ontvangt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar vrijwillige inzet bij atletiekvereniging PAC te Rotterdam en bij Galazo Sports Nederland. Zij is trainer, helpt bij organisatie van hardloopevenementen en verricht hand-en-spandiensten.

Uitgereikt door burgemeester Aboutaleb in Rotterdam

 • Mevrouw A.C. (Anita) Vos-Woerdenbach
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Anita Vos-Woerdenbach ontvangt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar vrijwillige inzet bij Hockey Club Capelle als trainer, scheidsrechter, coördinator en vooral ook jonge kinderen leert kennismaken met de hockeysport. Tevens zet zij zich in bij WOP Schollevaar te Capelle aan den IJssel, de kascontrolecommissie van VvE Stoelendans te Capelle aan den IJssel en was lid van het team van EHBO vereniging Capelle dat toezicht hield na de corona-vaccinatie in Sporthal Schenkel.

 • Mevrouw S.C. (Simone) de Vries-Roord
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Simone de Vries – Roord is werkzaam als senior kinderverpleegkundige bij het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus MC in Rotterdam. Zij ontvangt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar sociale en grote verantwoordelijkheidsgevoel en haar buitengewone vakkundigheid; zij heeft persoonlijke aandacht voor de zieke patiëntjes, de ouders, het team en andere medewerkers.

 • Mevrouw G. (Truus) van de Watering – van de Hoek
  Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Truus van de Watering – van de Hoek ontvangt haar Koninklijke Onderscheiding voor haar vrijwillige inzet bij de Nederlandse Patiëntenvereniging afdeling Capelle voor het bezoeken en ondersteunen van eenzame mensen en bij het woonzorgcentrum de Amandelhof te Capelle aan den IJssel voor het koffieschenken en helpen in de winkel. In het verleden is ze actief geweest voor het bezorgen van maaltijden van maaltijdservice Tafeltje Dekje.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen