zondag, juli 14, 2024

Gerechtshof: Predikant Mieraskerk in Krimpen hoeft niet strafrechtelijk te worden vervolgd

Krimpen aan den IJssel – Een predikant van de omstreden Oud Gereformeerde Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel hoeft niet strafrechtelijk vervolgd te worden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag op woensdag 30 maart in een klachtprocedure beslist.

De predikant heeft in maart 2016 een brief aan het gemeentebestuur en de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel geschreven. In deze brief worden uitlatingen gedaan die discriminerend van aard zouden zijn en die oproepen tot haat tegen homoseksuelen.

Dit vond de klager, een man die destijds inwoner van Krimpen aan den IJssel was en tevens zelf homoseksueel, die daaropvolgend aangifte heeft gedaan.

Een officier van justitie beoordeelde de aangifte en besloot niet tot vervolging over te gaan. De officier stelde dat er geen sprake zou zijn van strafbare uitlating op grond van enig wetsartikel.

Klacht bij Haagse hof
De man die de aangifte deed, liet het er niet bij zitten en diende een klacht in bij het Haagse hof. Hij is namelijk van mening dat de uitlatingen van de predikant, ook al zijn deze gedaan in context van zijn geloofsopvatting, beledigend, onnodig grievend en daarmee strafbaar zijn.

Het Haagse hof boog zich over de zaak, maar heeft nu dus opnieuw besloten niet tot vervolging over te gaan: “Het hof heeft geoordeeld dat, daargelaten of de uitlatingen van de predikant als beledigend voor mensen met een homoseksuele gerichtheid gelezen kunnen worden, uit de context waarin de gewraakte uitlatingen zijn gedaan kan worden opgemaakt dat deze louter zijn te beschouwen als een weergave van de geloofsopvatting van beklaagde. Gelet op de gekozen bewoordingen zijn de uitlatingen naar het oordeel van het hof ook niet als onnodig grievend aan te merken. Van strafbare groepsbelediging of het aanzetten tot discriminatie is onder deze omstandigheden naar het oordeel van het hof dan ook geen sprake.”

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen