zondag, juni 16, 2024

Extra rode luchten door Saharazand

- Advertisement -

Mogelijk zag je vandaag al de extra rode zonsondergang. De komende ochtenden en avonden zal dit nog steeds het geval zijn. De reden hiervoor is het Saharazand dat door de lucht dwarrelt.

Je hoort het goed: Saharazand in de lucht. Technisch gezien is het geen zand, maar stof. Heel fijn stof. Zo fijn dat het in de woestijn van de Sahara met een zandstorm de lucht in is geslingerd en in de luchtstromen helemaal naar Nederland kan worden gevoerd.

Weerplaza legt uit hoe het kan dat de lucht met het Saharastof roder lijkt tijdens de zonsopkomst en -ondergang: “Als de zon laag staat moet het licht een langere baan door de atmosfeer afleggen voordat het ons oog bereikt. Het saharastof breekt dan het licht en houdt een groot deel van het kleurenspectrum tegen. Juist het rode licht is niet gevoelig voor het stof en bereikt makkelijker ons oog. Wij zien hierdoor de zonsondergang roder.”

Auto nog even niet wassen

Komende dagen zit er nog Saharastof in de lucht. Naast dat dit mooie weersbeelden oplevert, kan dit uiteraard ook voor viezigheid zorgen. Als het gaat regenen, komt het stof naar beneden. Er liggen wat lichte buien in het verschiet, dus het is aan te raden om komende dagen nog even niet de auto te wassen.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen