zaterdag, juni 15, 2024

Gemeente vergadert maandag over komst vluchtelingen opvang, krakers nog niet vertrokken uit kantoorpand Barbizonplaats

- Advertisement -

Het kantoorpand wat de gemeente in gedachte heeft als opvang voor de opvang van vluchtelingen aan de Barbizonplaats in Capelle aan den IJssel is nog steeds bezet door krakers. De gemeente verklaarde afgelopen week naar aanleiding van vragen van onze redactie dat krakers het pand hebben zouden hebben verlaten, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Voor het kantoorpand staan nog diverse auto’s en is er veel activiteit binnen. De krakers die het pand bezetten, zijn nog niet vertrokken. De gemeenteraad buigt zich morgen tijdens de vergadering over de kwestie. In het pand kunnen gezinnen worden gehuisvest, er kunnen dan maximaal 30 personen in worden opgevangen.

Afgelopen 8 november werd met één stem verschil de motie van de SGP aangenomen, waarbij het college werd verzocht de mogelijkheden te onderzoeken voor de eventuele tijdelijke opvang van vluchtelingen.

De partijen reageren verdeeld over de komst van de opvanglocatie. Of het gaat komen tot een meerderheid is nog maar de vraag. De omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd per brief, maar er zijn uiteenlopende reacties op het voorstel. Burgemeester Aboutaleb van de gemeente Rotterdam heeft al ingestemd met de komst van de locatie.

COA realiseert locatie en financiering

Als de opvanglocatie er wel komt dan zal er 24 uur per dag beveiliging aanwezig zijn. Het pand wordt omgebouwd tot verblijfslocatie van meerdere gezinnen. Op de begane grond kunnen de nodige faciliteiten worden gerealiseerd. Op de bovenste verdiepingen kunnen slaapkamers worden ingericht.

Het COA betaalt ook alle kosten die gemoeid zijn met de vluchtelingenopvang. Dit houdt in dat de Capellenaar er financieel niets van gaat merken.

Andere locaties bleken niet mogelijk

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond adviseerde eerder om te kijken naar het laten aanmeren van een asielboot. Dit is normaal gesproken een cruiseschip waar alle faciliteiten voor het langdurig verblijft van personen mogelijk is.

De gemeente keek naar onder andere de aanlegsteiger bij het Vuykpark, maar volgens de gemeente is dit niet mogelijk omdat het schip dan te dicht op de vaargeul komt te liggen. Een andere locatie zou één van de parkeerterreinen van het Schollebos moeten zijn. Het terrein bleek echter te klein om voldoende leefruimte te realiseren voor het aantal te plaatsen portocabines.

- Advertisement -

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen