donderdag, juli 18, 2024

Wethouder Wilson wil met Capellenaren samen eenzaamheid aanpakken

De feestdagen staan weer voor de deur. Juist in deze periode is het belangrijk dat mensen naar elkaar omkijken. “Kijk even wie bij jou in de straat blij is als je een kopje koffie komt drinken of een kaartje in de bus doet.”

Uit een enquête uit 2019 blijkt dat 16% van alle Capellenaren eenzaamheid ervaart. Dit zijn mensen van alle leeftijden, jong en oud. Eenzaamheid aanpakken begint met in contact komen met andere mensen.

Wethouder roept op naar elkaar om te kijken

Wethouder Marc Wilson heeft ‘eenzaamheid’ in zijn portefeuille: “Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je mist een hechte band met anderen. Of je hebt minder contacten met andere mensen dan je wenst. Dat kan komen doordat sociale contacten wegvallen door veranderingen in je leven of omgeving, zoals het overlijden van een dierbare, een scheiding of het kwijtraken van je werk. Of doordat je onzeker bent of te hoge verwachtingen hebt.”

De wethouder vindt het daarom belangrijk dat er oog is voor elkaar in Capelle: “Niet voor iedereen is gezelschap of een betekenisvolle tijdsbesteding vanzelfsprekend. Ik vraag daarom aan Capellenaren om de komende tijd aandacht te hebben voor elkaar. Kijk even wie bij jou in de straat blij is als je een kopje koffie komt drinken of een kaartje in de bus doet. En als u toch oliebollen gaat bakken, deel dan even een zakje met die buren die u altijd al even had willen spreken, maar waar het niet van kwam. Kleine dingen maar van ongelofelijk belang.”

Activiteiten in december

In december is er veel te doen in Capelle. Veel van deze activiteiten staan op www.watisertedoenincapelle.nl. Het aanbod varieert van een leuke wandeling tot een warme ontmoetingsmiddag, van samen koken tot  schilderen of koffie drinken, bijvoorbeeld in het Huis van de Wijk Oostgaarde.

Op Tweede Kerstdag, 26 december, organiseert het Huis van de Wijk Schollevaar het kerstarrangement ‘Gezelligheid kent geen tijd’. Wethouder Marc Wilson schuift donderdag 23 december om 10.30 uur aan in het Huis van de Wijk Oostgaarde voor een kopje koffie en gezelligheid. Huis van de Wijk Oostgaarde en Welzijn Capelle organiseren meerdere koffieochtenden per week. Op 25 en 26 december biedt Het Huis van de Wijk en verschillende WOP’s 250 maaltijden aan aan eenzame en minderbedeelde inwoners van Capelle aan den IJssel.

Ideeën opdoen

Doet u graag iets voor een ander, maar weet u niet zo goed wat? Kijk op www.capelledoet.nl. Voor iedereen is er iets passends te vinden. Bijvoorbeeld iemands maatje worden door samen te wandelen, een boek te bespreken, te schaken of gewoon samen een kopje koffie drinken.

Marc Wilson: “Van waarde zijn voor de ander, zingeving en een betekenisvol leven leiden. Dat is wat ik alle Capellenaren gun! Zelf steek ik op Tweede Kerstdag de handen uit de mouwen. Ik help dan WOP Oostgaarde bij het uitdelen van hun kerstmaaltijden. En op Eerste Kerstdag doet mijn collega Maarten Struijvenberg hetzelfde. Door iets voor een ander te doen word je zelf ook een stuk blijer!”

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen