vrijdag, oktober 18, 2024

Criminaliteit neemt toe in Zuidplas: ‘zorgwekkende ontwikkeling’

Op 17 oktober hebben burgemeester Han Weber en politiechef Melika Shajarati van basisteam Waddinxveen-Zuidplas de jaarcijfers rond veiligheid en criminaliteit toegelicht. Op verschillende vlakken neemt de criminaliteit toe, zo laten zij weten.

De cijfers laten in het algemeen zien dat er een stijging is in het aantal misdrijven in Zuidplas. “Dit past bij een groeiende gemeente”, zo geeft de gemeente zelf als uitleg. Ook wordt een positieve kanttekening gemaakt: het aantal aanhoudingen is met 18% toegenomen, een grotere stijging dan het aantal misdrijven. Ook melden inwoners meer verdachte situaties. Een ontwikkeling waar de burgemeester en teamchef blij mee zijn.

De stijging van misdrijven is op verschillende vlakken terug te zien. Zo neemt het aantal woninginbraken over afgelopen jaren toe. “Een zorgwekkende ontwikkeling”, aldus de gemeente. Burgemeester Han Weber roept op tot alertheid en voorzichtigheid: “Ga je van huis, sluit dan ramen en deuren. Een dief kan soms al door een klein raampje binnenkomen. Laat ook een lampje branden zodat het lijkt of er iemand thuis is. En meld verdachte situaties!”

Ook de digitale criminaliteit neemt in Zuidplas – net als landelijk – toe. Online fraudeurs slaan steeds vaker toe, maar denk ook aan incidenten met nepagenten. Met name ouderen worden hiervan het slachtoffer.

Meer verwarde mensen

In Zuidplas is er ook een toename te zien in incidenten met personen die verward of onbegrepen gedrag vertonen. Teamchef Shajarati benadrukt het belang van specialistische zorg: “De politie is hier niet voor opgeleid en kan deze onvoldoende geven. Het vraagt veel tijd van onze collega’s waardoor er minder tijd is voor het andere politiewerk.”

Burgemeester Weber uit daarnaast zijn zorgen over bezuinigingen vanuit de overheid voor deze groep kwetsbare mensen. ”Het gaat hier om persoonlijke drama’s, als samenleving is het onze taak om deze mensen goed op te vangen”, aldus Weber.

De gemeente en Politie werken samen met zorgorganisaties om de opvang van deze mensen te verbeteren. “Zo is nu al enige tijd onze Wijk GGD-er actief die nauw samenwerkt met de gemeente en politie. Hij zoekt op een informele manier contact met de mensen om wie het gaat. Hierdoor kan hij vaak op tijd voor specialistische hulp zorgen waardoor de situatie niet verergerd.”

Jeugdproblematiek en ondermijning

Het aantal minderjarigen die zich bezighoudt met criminaliteit neemt ook toe, zowel in Zuidplas als daarbuiten. Weber en Shajarati vragen daarbij ouders vooral om in gesprek te blijven met hun kinderen en te weten waar zij zich mee bezig houden.

De gemeente zegt ook steeds meer grip te krijgen op ondermijning, waarbij criminele activiteiten zich vermengen met het dagelijks leven van inwoners en ondernemers. De gemeente Zuidplas zegt dat de aanpak van laatste jaren leidt tot een toename van het aantal aanhoudingen, met name in drugscriminaliteit en het witwassen van crimineel geld.

Burgemeester Weber: “We kunnen trots zijn op onze integrale aanpak en zien dat het effect heeft. We stimuleren het melden van verdachte activiteiten en zien het aantal meldingen toenemen. Zo kunnen we meer verdachten aanhouden en verdachte situaties onderzoeken.” Ook is de burgemeester blij met de meldingen van burgers en vraagt ook te blijven melden.

Aanpak komend jaar

De gemeente laat weten dat ook in 2025 de aanpak gericht is op de thema’s ondermijning, digitale criminaliteit, huiselijk geweld en jeugdcriminaliteit. Daarbij wordt ingezet op preventie en voorlichting.

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen