Gelegen aan het Stadsplein is Brownies & downieS niet meer uit Capelle weg te denken. Al zeven jaar biedt het een fijne en veilige werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Donderdag is gevuld met feestelijkheden om de zeven jaar Brownies & downieS in Capelle te vieren. “We proberen iedere gelegenheid aan te pakken om iets te vieren”, vertelt eigenaresse Jolanda Opschoor. “Onze jongeren vinden het leuk als er iets te vieren is. We hebben net hier de polonaise gelopen met muziek aan, fantastisch.”
Jolanda is blij met het succes van Brownies & downieS: “Ik had zeven jaar geleden nooit gedacht dat het zo’n succes zou zijn en dat het zo groot zou worden als dat het nu is. We zijn ondertussen echt een begrip geworden in Capelle.”
‘Supertrots’
De Capelse vestiging heeft inmiddels dertien vast medewerkers en zeventien ‘bijzondere medewerkers’, zoals Jolanda het noemt. Ze benadrukt dat het écht een restaurant is dat ze samen draaiende houden: “Op een dag als vandaag is het druk en dan knallen ze. Het is een plek waar ze ertoe doen. We geven ze aansturing als het nodig is, maar als het niet nodig is, maken ze stappen in hun ontwikkeling.” Jolanda geeft aan supertrots te zijn op het team.
Jin is één van de werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt en geniet ervan om in de keuken te werken. Inmiddels werkt ze al vijf jaar in het restaurant en vertelt wat dit zo leuk maakt: “De begeleiding is leuk, en alle mensen én alle anderen die hier werken.”
Afgelopen zeven jaar heeft Jolanda gezien dat het concept van Brownies & downieS succesvol is. Voor de toekomst hoopt ze dat de jongeren die bij haar werken nog meer stappen kunnen zetten: “De manier waarop ze allemaal zo gegroeid zijn, dat zou ik graag door willen trekken. Wellicht dat sommigen in een gewoon restaurant kunnen werken. Dat ze hier zo goed getraind zijn, dat dát het uiteindelijk wordt. Voor de rest wil ik graaf blijven doorgaan en dit samen met het team doen.”