De luchtkwaliteit is in veel plaatsen in Nederland onvoldoende. Rotterdam en omliggende gemeenten komen als meest vervuilde regio naar voren. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV). Ook Capelle- en Krimpen aan den IJssel scoren erg slecht.
Het onderzoek van Pointer richtte zich op de concentraties stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM2,5). Daaruit werd geconcludeerd dat op veel plekken de concentraties meer dan twee keer hoger zijn dan de advieswaarden die zijn vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Fijnstof en stikstof zijn verreweg de meest aanwezige luchtvervuilende stoffen en zorgen daarom ook voor de meeste gezondheidsschade. Van de tien gemeenten die het slechtst scoren, liggen negen in Zuid-Holland. Het merendeel daarvan ligt in de Rotterdamse regio. Pointer wijst het havengebied (met industrie), vliegveld en drukke wegen aan als oorzaak.
Capelle aan den IJssel staat op de dertiende plaats en is twee keer zo hoog als de advieswaarde van de WHO. In het Rivium ligt de concentratie van stikstof zelfs drie keer zo hoog als wat de WHO acceptabel vindt. Krimpen aan den IJssel staat op plaats vijftien met soortgelijke waarden als Capelle. In Krimpen is met name de concentratie fijnstof rond de stormpolder hoog. Zuidplas staat op plek 43, maar nog wordt de advieswaarde van de WHO ruim overschreden.
Gezondheidsrisico’s
De slechte luchtkwaliteit heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van de inwoners. Volgens de landelijke GGD sterven Nederlanders gemiddeld tien maanden eerder door luchtvervuiling en zijn de gezondheidskosten hoog.
Een bijkomend probleem is dat Nederland vergrijst. Kinderen en ouderen zijn kwetsbaarder voor luchtvervuiling, en kunnen daardoor astma of zelfs longkanker krijgen. Ook de kans op een beroerte is groter door luchtvervuiling. “Een op de zes beroertes zou er niet zijn geweest als we schone lucht zouden hebben”, zegt Marieke Dijkema van de GGD.