vrijdag, oktober 25, 2024

Verbouwing turfschuur bij steenovens Klein Hitland van start

Vrijdag 25 oktober is gestart met de verbouwing van de turfschuur bij de steenovens op Klein Hitland. De turfschuur verandert in een bezoekerscentrum voor de steenovens.

Al in de ochtend is gestart met het verwijderen van de vloerlaag, gevuld met de karakteristieke IJsselsteentjes. In het kader van de start van de verbouwing bracht wethouder Frans Klovert (Cultuur en Erfgoed) een bezoek en hielp zelf ook mee om een deel van de steentjes weg te halen.

In een korte toespraak onderstreepte de wethouder het belang van erfgoed: “Wees zuinig op wat je uit het verleden hebt. In die zin ben ik dan ook heel blij dat hier de volgende stap wordt gezet naar een – volgens mij – hartstikke mooi ontmoetingscentrum.”

Artikel gaat verder onder foto
De wethouder draagt ook zijn steentje bij

Het bezoekerscentrum zal een nieuwe vloer, video, trap en tribune krijgen. Ook komt er een keukentje en toilet. De open vuurmonden tussen de schuur en de steenoven krijgen voorzetramen van glas. De grond onder de schuur zal onderzocht worden op de aanwezigheid van eventuele archeologische vondsten en sporen.

Stichting Steenovens Klein Hitland hoopt dat het vernieuwde bezoekerscentrum volgend voorjaar opengaat voor het publiek. Marie-José Schrage nam als voorzitter van de stichting ook kort het woord om alle betrokken partijen en vrijwilligers te danken. Zonder hen was dit niet mogelijk. Ook zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom, zo liet zij weten.


Voor meer informatie over de steenovens, ga dan naar steenovenskleinhitland.nl. Interesse om zelf iets bij te dragen? Neem dan ook via de website contact op met de stichting.

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen