woensdag, september 18, 2024

Tijdelijke tentoonstelling over Molukse geschiedenis geopend: ‘Ik wil laten zien hoe wij zijn’

Woensdag werd de reizende tentoonstelling geopend over de geschiedenis van 70 jaar Molukkers in Nederland. Twee weken lang wordt het verhaal van de Molukse gemeenschap in Nederland verteld door vrijwilligers in zes expositiecontainers.

De zes containers staan opgesteld onder het metrospoor naast het gemeentehuis. Iedere container vertelt weer een ander hoofdstuk van de geschiedenis van Molukkers in Nederland: over de koloniale periode van Nederlands-Indië, de onafhankelijkheid van Indonesië, de demobilisatie van KNIL-militairen, het uitroepen van de republiek der Zuid-Molukken, het leven in Nederland, de Molukse acties, en nog meer.

‘Ik wil laten zien hoe wij zijn’

Frieda Souhuwat is zelf inwoner van Capelle en heeft de tentoonstelling naar de gemeente gehaald. Zij vindt het belangrijk dat deze er nu is: “Ik vind dat de geschiedenis van ons Molukkers onderbelicht is. Je ziet de laatste jaren – terecht – Oekraïne, Israël, Palestijnen, noem maar op, je ziet ze overal de media passeren. Je hoort nooit wat over ons. Alleen maar als er weer iets slechts is. Dat beeld wil ik kwijt. Ik wil laten zien hoe wij zijn, wat voor een veerkracht wij hebben, en de ouders die ons altijd in een positieve zin hebben grootgebracht. Dat vind ik belangrijk.”

Artikel gaat verder onder video

Wat Frieda ook belangrijk vindt, is dat de tentoonstelling ook verschillende Molukkers toont, die belangrijke rollen hebben vervuld. Daaraan voegt ze toe: “Wij zijn zeker trots als 25 september hier in Capelle een Molukker (red.: Joost Manusama) als burgemeester wordt geïnstalleerd. Dat is denk ik ook wel mooi dat je na zeventig jaren verblijf zo’n iemand hier in de gemeenschap mag hebben in zo’n speciale functie.”

Artikel gaat verder onder foto
Joost Manusama (r) was eveneens bij de opening aanwezig

Wethouder Rik van Woudenberg opende woensdag de tentoonstelling. Ook hij ziet graag dat inwoners naar de tijdelijke tentoonstelling gaan: “Als ik een advies mag geven aan de Capellenaren: donderdag is het markt, kom een keer langs de komende twee weken, want in deze zes containers heb je in een half uur tijd een blik over zeventig jaar Molukse geschiedenis.”

Bezoektijden

De containers worden geplaatst op het Amnestyplein naast het gemeentehuis en zijn gratis te bezoeken van 12 tot en met 27 september. De tentoonstelling is van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur geopend, en op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen