vrijdag, juli 12, 2024

Joost Manusama wordt de nieuwe burgemeester van Capelle aan den IJssel

Joost Manusama (59) is door de Capelse gemeenteraad voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Capelle aan den IJssel. Tijdens een besloten raadsvergadering dinsdagavond heeft de gemeenteraad uit twee kandidaten een definitieve keuze gemaakt.

Manusama volgt de in december 2023 vertrokken Peter Oskam (CDA) op. Oskam was sinds 2016 burgemeester. Hij stopte omdat hij de nieuwe griffier van de Tweede Kamer is geworden. Sinds zijn vertrek was Cor Lamers (CDA) tijdelijk de burgervader van de gemeente.

De nieuwe burgemeester komt uit Krimpen aan den IJssel en is op dit moment politiechef in de provincie Zeeland. Hij heeft Bestuurskunde en Bedrijfskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Manusama was tussen 1990 en 2002 namens de VVD lid van de gemeenteraad van zijn woonplaats Krimpen aan den IJssel.

Manusama is geboren in Leidschendam. Hij is getrouwd en vader van twee kinderen.

‘Betrokken, verbindend en gezaghebbend’

Voorzitter van de vertrouwenscommissie – die verantwoordelijk was voor de aanstelling van een nieuwe burgemeester – Arwin van Buuren is blij en tevreden. “Met Joost Manusama hebben we als gemeenteraad de burgemeester gevonden die de perfecte match vormt met de drie trefwoorden van onze profielschets: ‘betrokken, verbindend, gezaghebbend’.”

Volgens Van Buuren heeft Manusama ‘overtuigend laten zien’ dat hij degene is naar wat Capelle in een nieuwe burgemeester zoekt. “Hij is authentiek, doortastend en innemend. Iemand met heel veel ervaring in het domein van openbare orde en veiligheid, die er ook alles aan doet om tegenstellingen te overbruggen en te bouwen aan vertrouwen.”

Selectieprocedure

Joost Manusama is gekozen uit 17 kandidaten. Na een uitgebreide selectieprocedure heeft de vertrouwenscommissie – bestaande uit alle fractievoorzitters in de gemeenteraad, de gemeentesecretaris, wethouder Marc Wilson namens het college en de griffier –  dinsdagavond twee kandidaten voorgelegd aan de gemeenteraad. Joost Manusama heeft daarbij de voorkeur gekregen. Er zal niet worden bekend gemaakt wie de andere kandidaat was.

De voordracht moet nog worden bekrachtigd door de Koning én de verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken maar dat is doorgaans een formaliteit. Op woensdag 25 september wordt de nieuwe burgemeester dan beëdigd.

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen