maandag, september 16, 2024

NH Hotel aangewezen als geschikte opvanglocatie asielzoekers

Het NH hotel aan de Barbizonlaan is aangewezen als opvanglocatie voor asielzoekers. Dit heeft de gemeente namens het college van burgemeester en wethouders (B&W) bekendgemaakt. 

Per 1 februari 2024 is de Spreidingswet in werking getreden. Gemeenten werden daarmee verplicht om opvanglocaties te creëren of met andere gemeenten uit te ruilen. Voor Capelle aan den IJssel zou het gaan om 344 opvangplekken.

Hoewel het nieuwe kabinet van premier Schoof wel heeft aangegeven niks te zien in de wettelijke verplichting voor gemeenten, is de Spreidingswet nog niet officieel ingetrokken. Daarom is het college doorgegaan met onderzoeken of er geschikte locaties zijn in de gemeente.

NH Hotel ‘meest geschikt’

Uit het onderzoek is gebleken dat het NH Hotel aan de Barbizonlaan “het meest geschikt” is gebleken voor de opvang van asielzoekers. Op kosten van het COA kan het hotel snel geschikt worden gemaakt voor de opvang. Verantwoordelijk wethouder Sjoerd Geissler: “Met het aanwijzen van het NH-Hotel als opvanglocatie voldoen wij aan de wettelijke taak om een locatie voor opvang te vinden.’’

Het college gaat daarbij uit van een maximale capaciteit van 295 personen, maar zet daarbij wel een kanttekening: “Uiteindelijk is het aantal opvangplekken afhankelijk van de indelingstekeningen die het COA maakt voor de verbouwing en de beoordeling van vergunningverleners.” De verbouwing van het hotel zal naar verwachting zes maanden in beslag nemen.

Verhuizing voor opgevangen asielzoekers

Vanwege het tekort aan opvangplekken was er sinds 2023 al een opvanglocatie in de gemeente, eveneens gelegen aan de Barbizon. Momenteel verblijven daar honderd mensen. Zij zullen verhuizen naar het NH Hotel als deze geschikt is gemaakt voor de opvang.

Bewonersbijeenkomst

Bewoners en ondernemers rond de Barbizonlaan zijn vandaag geïnformeerd via een bewonersbrief, zo laat de gemeente weten. Op 14 september is er ook een bewonersbijeenkomst voor omwonenden. Op 24 september vindt de consulterende bijeenkomst met de gemeenteraad plaats in een raadsbrede commissievergadering.

Lees verder over dit onderwerp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen