zondag, september 8, 2024

23 sollicitanten voor burgemeesterschap Krimpen aan den IJssel

Voor het burgemeesterschap van Krimpen aan den IJssel hebben 23 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij de commissaris van de Koning. Dit heeft de gemeente bekendgemaakt.

Krimpen aan den IJssel is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Martijn Vroom verliet vroegtijdig de gemeente, nadat hij werd voorgedragen als burgemeester van de gemeente Leidschendam-Voorburg, waarvoor hij is beëdigd op 6 maart 2023. Jan Luteijn is momenteel waarnemend burgemeester tot de opvolger is gevonden.

Artikel gaat verder onder foto
Martijn Vroom werd op 6 maart 2023 beëdigd als burgemeester van Leidschendam-Voorburg

In juni van dit jaar werd de zoektocht officieel gestart. Met de inbreng van Krimpenaren werd eerst een profielschets opgemaakt: een wensenlijstje van eigenschappen waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen. Hierna werd de vacature geopend en mocht iedereen die dat wil zijn of haar interesse kenbaar maken.

Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, heeft 23 sollicitaties ontvangen. Het gaat om vier vrouwen en negentien mannen, variërend in de leeftijd van 33 tot en met 60 jaar oud. Tien van hen hebben een achtergrond als (oud-)wethouder of -burgemeester.

Vervolg

Komende periode worden de dossiers van de sollicitanten compleet worden gemaakt. Er volgt een eerste selectieprocedure met eerste gesprekken. Vervolgens overlegt de commissaris van de Koning met de vertrouwenscommissie, een afvaardiging van de gemeenteraad, over zijn bevindingen.

Vervolgens gaat de vertrouwenscommissie aan de slag met de overgebleven kandidaten. Zij zullen gesprekken voeren en mede naar aanleiding van de profielschets een aanbeveling doen aan de volledige gemeenteraad. In een besloten raadsvergadering komen ze met twee kandidaten. Aan het einde van de avond zal de voorkeur voor één persoon bekend worden gemaakt en zal deze worden voorgedragen. De identiteit van de overige kandidaten blijft geheim.

Na de voordracht zal de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deze moeten goedkeuren en dit vervolgens moeten laten bekrachtigen door de Koning. In principe is dit een formaliteit. Het gebeurt vrijwel nooit dat er van de voordracht wordt afgeweken. Naar verwachting zal op 15 januari 2025 de nieuwe burgemeester worden beëdigd.

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen