vrijdag, juli 12, 2024

Fietskruising Schönberglaan bij tunneltje Algeraweg wordt aangepakt

Op de Schönberglaan in Capelle aan den IJssel is er een gevaarlijke kruising met het fietspad van het Johan van Veenpad bij het tunneltje onder de Algeraweg. Daar zijn tussen 2018 en 2023 in totaal 9 ongelukken gebeurd.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Rik van Woudenberg dat “de huidige inrichting soms voor verwarring kan zorgen bij autobestuurders over de intenties van fietsers om al dan niet over te steken omdat het keuzemoment om over te steken kort op de weg ligt. Het risico op ongelukken wordt daarmee vergroot. Hierdoor dreigt de kruising een blackspot te worden.”

Hoewel er plannen zijn om de Algeracorridor aan te passen met een fietsbrug over de Schönberglaan, zal het nog enkele jaren duren tot deze brug gerealiseerd is. “Om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren, zijn nu al aanpassingen van de huidige oversteek van belang.”

Wat zijn die aanpassingen?
In het ontwerp wordt het fietspad uitgebreid naar een breedte van 3,5 meter in plaats van de huidige 3 meter. Om dat mogelijk te maken zullen de drempels worden opgeschoven en uitgevoerd in asfalt samen met de rest van het plateau. Daarnaast worden de fietspaden die van en naar de tunnel op de Schönberglaan leiden heringericht, zodat ze aansluiten op het Johan van Veenpad, het fietspad dat parallel loopt aan de Algeraweg.

Daardoor ontstaat een situatie waarin fietsers eerder van de autorijbaan afbuigen en duidelijker haaks op het aankomende autoverkeer staan. Ze zijn dan beter zichtbaar voor bestuurders en ook duidelijker is welke fietsers daadwerkelijk gaan oversteken.

Daarbij worden ook de bestaande voetpaden verlegd. In de nieuwe situatie zullen die, net als in de huidige situatie, langs het fietspad blijven liggen. “Dat betekent wel dat er twee bomen plaats moeten maken voor het nieuwe fietspad. In de directe omgeving is wel voldoende ruimte om deze bomen te verplanten of nieuwe bomen te planten”, schrijft de wethouder. Als onderdeel van deze wijzigingen worden ook twee borden vervangen door een opvallendere versie. Bovendien zullen de haaientanden en het waarschuwingslicht worden verplaatst om de nieuwe verkeerssituatie beter te accommoderen.

Wanneer wordt dit uitgevoerd? 
Een woordvoerder van de gemeente bevestigt desgevraagd aan deze nieuwssite dat de fietsoversteek al dit jaar aangepakt gaat worden.

Kan er niet een noodbrug over de Schönberglaan komen, iets dat inwoners zich ook afvragen? Daarop antwoordde de woordvoerder dat “een tijdelijke noodbrug geen oplossing is. Deze optie is niet veiliger. Om de tijdelijke brug te plaatsen, zal er geheid moeten worden, waardoor de dijk waar de Algeraweg op ligt, zal verzakken. Daarnaast zijn de kosten voor een tijdelijke brug heel hoog.”

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen