vrijdag, juli 12, 2024

Eerste editie Zuidplas Inclusief: ‘iedereen moet mee kunnen doen’

Woensdag 19 juni werd voor het eerst Zuidplas Inclusief georganiseerd op het plein voor het gemeentehuis. Er waren stands waar verschillende (welzijns-)organisaties informatie gaven, maar ook konden mensen ervaren hoe het is om zelf een beperking te hebben.

Zuidplas Inclusief is georganiseerd door stichting Onbeperkt Zuidplas in samenwerking met de gemeente. Iedereen hoort erbij, is de boodschap die het evenement moet uitdragen, zo deelt Danny Rombouts van de stichting Onbeperkt Zuidplas. “Of je nou een handicap hebt, andere afkomst, andere religie, andere geaardheid, noem het allemaal maar op. Iedereen moet mee kunnen doen.”

De informatiemarkt is niet enkel bedoeld voor inwoners, maar ook voor de mensen die bij de gemeente werken. “Zuidplas wíl inclusief zijn, dat voorop gesteld, maar als we de signalen van onze achterban ontvangen, dan is er nog een hoop te doen”, stelt Rombouts.

Artikel gaat verder onder foto
Wethouder Klovert probeert zonder zicht de weg van de bushalte naar het gemeentehuis te vinden

Burgemeester Han Weber en wethouder Frans Klovert waren aanwezig voor de opening van het evenement, maar mochten ook zelf ervaren hoe het leven met een beperking is. Met een volledig blinderende bril en blindenstok moesten ze van de bushalte de weg naar het gemeentehuis vinden. En met een rolstoel zagen ze hoe lastig het is om winkelcentrum de Reigerhof binnen te komen, en hoe in de praktijk blijkt dat gehandicaptenparkeerplaatsen lang niet voldoen.

‘Betrek de mensen die er dagelijks mee te maken hebben’

“Het stuk lopen van de bushalte naar het gemeentehuis met die bril op, dat vond ik echt doodeng”, reflecteert wethouder Klovert. “Dan merk je dat als je een handicap hebt, het niet makkelijk is om zo’n klein afstandje af te leggen. Of als je bij die rolstoel kijkt, dat het binnentreden van het Reigerhof of het gemeentehuis bijna niet te doen is.”

Als het aan de wethouder ligt, dan is er met name van die praktijkervaring nog veel te leren. Vanuit de beleidskant zegt hij dan ook: “Betrek de mensen die er dagelijks mee te maken hebben. Dan kan je – in ieder geval bij dingen die je nieuw doet of opnieuw inricht – daar onwijs veel rekening mee houden.” Ook hoopt hij dat er een tweede editie komt die nog groter is. “Je zou wensen dat iedereen in Zuidplas dan even langskomt. Dat zou heel goed zijn.”

Danny van stichting Onbeperkt Zuidplas ziet een tweede editie ook zeker zitten. Ook hij hoopt dat het dan nog groter wordt: “We missen nog een heleboel doelgroepen. We roepen ook echt iedereen op om volgend jaar erbij te zien, zodat we het nog inclusiever kunnen beetpakken.” En voor de tussentijd adviseert hij ook mensen die tegen zaken aanlopen, contact op te nemen met de stichting.

Bron: Gemeente Zuidplas

Lees verder over dit onderwerp

- Advertisement -

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen